Consultatie Wet aanpassing 2:20 BW

Eveneens startte vandaag de consultatie inzake de Wet aanpassing 2:20 BW. Uit de intro:

Wet aanpassing 2:20 BW
Het regeerakkoord stelt dat de verbodsbepalingen voor radicale organisaties die tot doel hebben om onze democratische rechtsstaat omver te werpen of af te schaffen moeten worden uitgebreid door aanpassing van artikel 2:20 BW. Met de in het wetsvoorstel neergelegde combinatie van civiel- en strafrechtelijke maatregelen beoogt de regering het instrumentarium voor het waarborgen van de open democratische samenleving te versterken. (…)

Doelgroepen die door de regeling worden geraakt
Organisaties die in doel of handelen in strijd komen met de openbare orde, Openbaar Ministerie, rechterlijke macht, advocatuur.

Verwachte effecten van de regeling voor de doelgroepen
Met het voorstel kan niet alleen de werkzaamheid maar ook het doel van een rechtspersoon leiden tot een verbod van die organisatie. De voor een verbod cruciale notie ‘openbare orde’ wordt met het voorstel nader inhoudelijk genormeerd. Dit dient de rechtszekerheid, brengt (indirect) tot uitdrukking wat in onze samenleving in ieder geval als wezenlijk geldt en vormt een bewijslastverlichting voor het Openbaar Ministerie.
Voor bestuurders en feitelijk leidinggevenden van een verboden rechtspersoon geldt als gevolg van het voorstel een bestuursverbod van vijf jaar, tenzij de rechter anders bepaalt. Het batig saldo na vereffening van de verboden rechtspersoon kan door de rechter worden toegekend aan de Staat. En de maximum straf voor het voortzetten van een verboden rechtspersoon wordt verzwaard door een verhoging van de strafmaat (art. 140 Sr.).

Meer informatie:


Aanvulling 27 december 2018
Zie over dit voorstel ook het nieuwsbericht “Kabinet: meer grip op organisaties die samenleving ontwrichten” van de rijksoverheid.

 

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s