Zijn de pensioengerechtigden allen ubo’s van de stichting pensioenfonds?

Alvast een vraagje aan de minister van financiën:

heeft de nieuwe Wwft tot gevolg dat bij een stichting pensioenfonds alle pensioengerechtigden worden ingeschreven in het ubo-register? Zij zijn immers ieder individueel bekend aan de hand van de administratie van het pensioenfonds. Op grond van het voorgestelde uitvoeringsbesluit mag slechts een groep van begunstigden worden ingeschreven “voor zover de afzonderlijke personen die de begunstigden zijn van de stichting niet kunnen worden bepaald“. Dat is bij een pensioenfonds niet aan de orde.


Aanvulling 9 augustus 2018
Dit bericht is achterhaald door de nieuwe definitie van de ubo bij de stichting.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Ondernemersplein, handelsregister en KvK, Stichting en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Zijn de pensioengerechtigden allen ubo’s van de stichting pensioenfonds?

 1. Aanvulling: in Duitsland wordt in een vraag & antwoord aangegeven, dat ‘begunstigde’ van een Stiftung een breed begrip is (GwG is de Duitse Wwft):

  “Begünstigte im Sinne von § 3 Absatz 3 Nummer 3 GwG sind bei rechtsfähigen Stiftungen nur die Destinatäre, bei denen sich aus dem Stiftungsgeschäft ergibt, dass diese einen Anspruch auf Leistungen der Stiftung haben. Sofern diese Person noch nicht bestimmt ist, ist die Gruppe von natürlichen Personen, zu deren Gunsten das Vermögen in erster Linie verwaltet oder verteilt werden soll und die sich aus dem Stiftungsgeschäft ergibt, zu melden (§ 3 Absatz 3 Nummer 4 GwG).

 2. G.J. Inden zegt:

  Pensioengerechtigden hebben recht op pensioen (uitgesteld loon) zijn als zodanig gewezen werknemers voorgestelde regeling is daarom niet van toepassing op pensioengerechtigden, maar wel op de participanten of aandeelhouder van een (levens- of pensioen)verzekeringsmaatschappij.

  • Of de rechten ‘uitgesteld’ zijn is voor het begrip ‘begunstiging’ niet van belang. In de Europese antiwitwasrichtlijn (AMLD4) wordt een ruim begrip ‘begunstigden’ gehanteerd, waar pensioengerechtigden ook onder vallen. Als dat niet zo zou zijn, zou dit uit AMLD4 moeten blijken.
   Vooralsnog ga ik er van uit dat een brede groep van personen met aanspraken ten opzichte van stichtingen in het Nederlandse ubo-register zal moeten worden ingeschreven. Ik adviseer pensioenfondsen zich daar op voor te bereiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s