GCV onderschrijft noodzaak ‘dematerialisatie aandelen aan toonder’

In april jl. startte een wetgevingsconsultatie over afschaffing van de aandelen aan toonder, zie dit bericht.
Notarissenorganisatie KNB laat in onderstaand bericht weten dat Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV) advies heeft uitgebracht over dit voorstel:

GCV onderschrijft noodzaak ‘dematerialisatie aandelen aan toonder’
16-05-2017

De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV) heeft naar het consultatievoorstel ‘dematerialisatie aandelen aan toonder’ gekeken. Met dit voorstel wil de minister van Veiligheid en Justitie belastingontduiking, witwassen en de financiering van terrorisme tegengaan. De GCV onderschrijft de noodzaak, maar plaatst wel een paar juridisch-technische opmerkingen bij het voorstel.
Het voorontwerp strekt tot verdergaande dematerialisatie van aandelen aan toonder en de vaststelling van de identiteit van houders van deze aandelen. Het wil misbruik tegengaan door de identificatie van alle houders van toonderaandelen mogelijk te maken. Opsporingsinstanties kunnen op basis van het voorstel bij intermediairs, zoals banken of beleggingsondernemingen de gegevens van de houders van effectenrekeningen opvragen voor de bestrijding van belastingontduiking, witwassen en de financiering van terrorisme of andere vormen van financieel-economische criminaliteit.

Opmerkingen GCV
De GCV onderschrijft (pdf) de aanleiding voor en de noodzaak tot het voorstel, evenals de wijze waarop het voorstel het beoogde doel wil bereiken. Nederland is herhaaldelijk aanbevolen houders van aandelen aan toonder te identificeren of tot afschaffing van dit soort aandelen over te gaan. Met de voorgestelde maatregelen wordt ervoor gezorgd dat Nederland op dit punt aan de aanbevelingen voldoet. De GCV plaatst wel enkele juridisch-technische opmerkingen bij het voorstel. Een vraag die rijst is of als aandelen aan toonder en daarmee ook aandeelbewijzen aan toonder worden afgeschaft, het niet wenselijk is ook de mogelijkheid dat een naamloze vennootschap bewijzen van aandelen op naam uitgeeft, af te schaffen.

Opvolging aanbevelingen
De minister van Veiligheid en Justitie geeft met dit voorontwerp van wet opvolging aan de aanbevelingen van het Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes en de Financial Action Task Force.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Naamloze vennootschap en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie