De vervalste jaarrekening van het FD

Onderzoeksjournalisten praten niet graag met de vijand zag ik al eerder. Dan is het lastig om goede artikelen te schrijven, zo blijkt uit het artikel “Flessentrekkerij met bedrijven begint vaak bij vervalste jaarrekening” dat op 31 oktober jl. in het FD verscheen. Daarin nemen journalisten Jeroen Piersma en Siem Eikelenboom het op voor zielige factoringbedrijven.

Vervalste jaarrekening

Na een pakkende introductie over oplichtingspraktijken komen de journalisten bij de oorzaak: ‘valse jaarrekeningen’. Dat is een vreemd begrip dat we in het rechtspersonenrecht niet kennen. In het strafrecht hebben we valsheid in geschrifte, maar of dat ook op jaarrekeningen betrekking kan hebben? Als de jaarrekening is opgemaakt door het bestuur van de frauderende vennootschap, lijkt me dat er van vervalsing geen sprake is.

Het rechtspersonenrecht kent in artikel 249 boek 2 BW een eigen regeling:

Indien door de jaarrekening, door tussentijdse cijfers of door het bestuursverslag voor zover deze bekend zijn gemaakt, een misleidende voorstelling wordt gegeven van de toestand der vennootschap, zijn de bestuurders tegenover derden hoofdelijk aansprakelijk voor de schade, door dezen dientengevolge geleden. De bestuurder die bewijst dat dit aan hem niet te wijten is, is niet aansprakelijk.

Een jaarrekening kan misleidend zijn, met bestuurdersaansprakelijkheid als gevolg. Daar schieten schuldeisers alleen maar iets mee op als die bestuurders geen kale kippen zijn.

Publicatiestukken van kleine ondernemingen

Factoring is – anders dan de journalisten denken – een al lang bestaande bedrijfstak. Verstandige factoringbedrijven (en andere bedrijven) gaan niet alleen af op bij het handelsregister gedeponeerde jaarrekeningen (publicatiestukken), alleen al niet vanwege het feit dat de nieuwste publicatiestukken al meer dan een jaar oud kunnen zijn. Verder moeten veel kleine ondernemingen wel publicatiestukken deponeren, maar staat er heel weinig informatie in. Ook al om die reden zijn publicatiestukken ongeschikt voor beoordeling van een onderneming.

Voor een goede beoordeling van kredietwaardigheid is veel meer informatie nodig. Voor die informatie kun je – anders dan de journalisten lijken te denken – niet bij het handelsregister terecht. Daar is het handelsregister ook niet voor. De Kamer van Koophandel publicatiestukken van kleine ondernemingen laten controleren is zeker geen oplossing.

Ook controle door de boekhouder is geen begaanbaar pad; overigens hebben die boekhouders op grond van de antiwitwaswetgeving wel de verplichting om alert te zijn op ‘ongebruikelijke transacties’. Gezien hun beperkte rol is het nog maar de vraag of zij die kunnen zien. Als ze zulke transacties zien, moeten ze dat melden bij FIU Nederland.

Wat dan?

De oplossing volgens de journalisten staat in een ander artikel, nl. weer een nieuw register, een digitaal facturenregister. Daarin moeten kennelijk alle overgedragen facturen worden opgenomen. In de twee artikelen zie ik weinig over de ook al lang optredende kredietbeoordelaars, waarvan er meer zijn dan het ene bedrijf dat het artikel noemt. Overigens is dat een bedrijfstak waar wel eens wat mee mis gaat, zo leert de Experian affaire.

Gewone ondernemers laten zich daarom vooruitbetalen, steken gelijk over of kennen hun klanten.


PS Er is nog wel meer van de twee FD artikelen te zeggen, maar ik laat het hierbij.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Jaarstukken en financiële verantwoording en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s