KNB: benadrukt voordelen notariële rol bij personenvennootschap

De KNB maakte op 11 oktober jl. het onderstaande bericht bekend.

KNB benadrukt voordelen notariële rol bij personenvennootschap
11-10-2016

Notariële tussenkomst bij de verkrijging van rechtspersoonlijkheid door een personenvennootschap draagt bij aan rechtszekerheid, rechtsbescherming, een ordentelijk rechtsverkeer en de betrouwbaarheid van de openbare registers. Dit schrijft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) in een brief (pdf) aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Aanleiding voor de brief is de recente aanbieding van het rapport ‘Modernisering personenvennootschappen’ door de werkgroep personenvennootschappen aan de minister. In dit rapport is het definitieve voorstel van de werkgroep voor een nieuwe wettelijke regeling voor de personenvennootschap opgenomen.

Ook in het definitieve voorstel van de werkgroep is voor de verkrijging van rechtspersoonlijkheid door een openbare vennootschap geen notariële akte vereist. Verder geldt de notariële akte niet als voorwaarde voor het tot stand komen van een fusie of splitsing van een openbare vennootschap, maar wel bij omzetting van een openbare vennootschap in een bv, nv, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij en andersom. De KNB gaf de werkgroep in haar reactie (pdf) op het conceptvoorstel van de werkgroep in overweging zijn keuze voor inschrijving in het Handelsregister en niet voor de notariële akte voor de verkrijging van rechtspersoonlijkheid te heroverwegen. De werkgroep heeft zijn voorstel op dit punt niet gewijzigd.

Rol notaris bij overgang onder algemene titel
Naar aanleiding van reacties op het conceptvoorstel van onder meer de KNB heeft de werkgroep wel de voorgestelde overgang onder algemene titel aangepast. In het definitieve voorstel is bepaald dat op het moment dat een openbare vennootschap rechtspersoonlijkheid verkrijgt, al wat behoort tot de vennootschappelijke gemeenschap onder algemene titel overgaat op de rechtspersoon. Goederen die worden geleverd bij notariële akte (registergoederen en aandelen op naam) gaan echter pas over nadat aan de voor de levering daarvan vereiste voorschriften is voldaan. De KNB is blij met deze aanpassing. Dit komt de rechtszekerheid, de betrouwbaarheid van de openbare registers en het titelonderzoek bij een latere overdracht van die goederen ten goede.

Overgangsrecht
Het uitgangspunt dat een openbare vennootschap een rechtspersoon is met ingang van de dag volgend op de dag dat zij als openbare vennootschap is ingeschreven in het Handelsregister, is ongewijzigd. Een op het tijdstip van inwerkingtreding van het voorstel bestaande vennootschap die is ingeschreven in het Handelsregister bezit vanaf dat tijdstip rechtspersoonlijkheid. Goederen die op dat tijdstip aan de vennootschap zouden toebehoren – indien zij toen het goed te haren behoeve werd verkregen reeds rechtspersoon was geweest – gaan bij het in werking treden van het voorstel van rechtswege op haar over. Maar in verband met de vereiste titelrecherche bij een latere overdracht zouden registergoederen en aandelen op naam volgens de werkgroep van deze regeling moeten worden uitgezonderd. Deze goederen moeten bij notariële akte aan de openbare vennootschap-rechtspersoon worden geleverd.

Berichten met vindplaatsen over het onderwerp personenvennootschap op dit weblog zijn via deze link te vinden.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Personenvennootschap en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s