Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht: “Geen behoefte aan nadere guidance bij code one tier-boards”

Notarissenorganisatie KNB meldt dat de Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV) van KNB en NOvA van mening is dat er geen behoefte is aan nadere guidance voor one tier-boards bij de corporate governance code:

Geen behoefte aan nadere guidance bij code one tier-boards
06-10-2016

De status van de guidance is onduidelijk en de praktijk heeft er geen behoefte aan. Daarom adviseert de Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV) af te zien van een separaat guidance-document en de wijze van nadere invulling van one tier board-structuren aan de praktijk over te laten. Dit schrijft de GCV in een reactie op het voorstel toepasbaarheid code op one tier boards.

De one tier board heeft in de Nederlandse rechtspraktijk inmiddels een vaste plaats ingenomen. Daarom is het van belang dat de Corporate Governance Code bijzondere kenmerken daarvan adresseert. De GCV deelt de observatie van de Monitoring Commissie dat de verschillen tussen de diverse one tier boards – zoals die in de Nederlandse rechtspraktijk voorkomen – te groot zijn om een separate code te rechtsvaardigen. Mede met het oog daarop is het van belang dat er voldoende flexibiliteit blijft voor ondernemingen om een one tier board zodanig in te richten als passend is voor hun eigen governancemodel. Daarnaast zijn er vele principes uit de reguliere code die op gelijke voet ook voor ondernemingen met one tier boards zullen gelden. Ook om die reden vindt de GCV een geïntegreerde aanpak in één code te prefereren.

Bedenkingen
De GCV heeft bedenkingen bij de guidance die aan het consultatiestuk is toegevoegd. De praktijk is prima in staat om binnen de kaders die door de wet en de code worden gesteld nadere invulling te geven aan de one tier board-structuur in concrete gevallen. Bovendien verdraagt het concept van de guidance zich slecht met de veelzijdigheid van one tier board-structuren en de behoefte die er in de praktijk is aan flexibiliteit om de structuur op een passende wijze voor een onderneming vorm te geven.

Meer informatie:

  • Het GCV advies is ook hier (pdf) te vinden.
  • Het voorstel is via deze pagina van de Monitoring Commissie te vinden. Hier staat de melding dat de consultatie is gesloten.
  • Ook anderen hebben op het voorstel gereageerd, onder meer VEUOEumedionLoyensLoeff, Van Doorne.
Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuur en toezicht, One-tier/two-tier systeem en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s