Nieuwe bureaucratie rondom liquidatie van rechtspersonen? | campagne turbo-liquidatie

Op dit moment is een campagne aan de gang tegen de huidige Nederlandse regelgeving inzake vereffening van rechtspersonen.

Het ontbinden van rechtspersonen die niet meer over activa beschikken, wordt beschreven met de merkwaardige aanduiding “turbo-liquidatie“; die liquidatie is volgens niet-juridische auteurs de bron van alle kwaad. Een en ander is mede ingegeven door een proefschrift over die turbo-liquidatie door Samantha Renssen.

De actievoerders lijken niet te beseffen dat het Nederlandse rechtspersonenrecht en het insolventierecht al een groot arsenaal aan mogelijkheden bevatten waarmee onrechtmatige handelingen rondom beëindiging van rechtspersonen kunnen worden aangepakt. De noodzaak ontbreekt voor aparte regelgeving voor die enkele keer dat een liquidatie van een rechtspersoon zonder activa wordt misbruikt.

De realiteit is dat er overal mee gefraudeerd kan worden. Dus ook met een ontbinding, die wél wordt gevolgd door een vereffening met tervisielegging van de rekening & verantwoording en een plan van verdeling.

Het is te hopen dat de rijksoverheid zo wijs is om zich goed te verdiepen in het huidige Nederlandse recht en geen onnodige bureaucratie gaat creëren rondom de ontbinding en vereffening van rechtspersonen.

NB Dit laat overigens onverlet dat het belangrijk is dat alle vormen van fraude hard en rechtvaardig worden aangepakt.

Meer informatie:

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Rechtspersonenrecht overig en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s