Civielrechtelijk bestuursverbod | KNB over informatie Kamer van Koophandel

Notarissenorganisatie KNB laat weten dat de Kamer van Koophandel op de website een pagina over het civielrechtelijke bestuursverbod heeft ingericht.

29 september: cursus

Op donderdag 29 september 2016 treed ik op verzoek van Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap op als docent van de cursus “Civielrechtelijk bestuursverbod“. Meer informatie op de site van de stichting.

Handelsregisterbesluit

Overigens is voor zover mij bekend het handelsregisterbesluit nog niet aangepast met het oog op de inschrijving van bestuursverboden. Er is in 2015 wel een consultatie gehouden over wijziging van het handelsregisterbesluit, zie aan het slot de vindplaats.

Bericht KNB

Hierna volgt het bericht van KNB:

Informatie bestuursverbod op website KvK
05-08-2016

De Kamer van Koophandel (KvK) heeft op haar website een pagina ingericht met informatie over het civielrechtelijk bestuursverbod. Deze pagina stelt een notaris in staat om eenvoudig te kunnen controleren aan welke natuurlijke personen een civielrechtelijk bestuursverbod is opgelegd.
Op 1 juli is de Wet civielrechtelijk bestuursverbod in werking getreden. Degene aan wie de rechter een civielrechtelijk bestuursverbod heeft opgelegd, kan gedurende vijf jaar (of zoveel korter als in de uitspraak is bepaald) niet tot bestuurder of commissaris van een rechtspersoon worden benoemd.

Lijst van bestuursverboden
De KvK houdt een openbaar overzicht bij op grond van de onherroepelijke vonnissen waarmee civielrechtelijke bestuursverboden zijn opgelegd. De KvK zal informatie over opgelegde (onherroepelijke) civielrechtelijke vonnissen op een speciale pagina op haar website publiceren zodra een onherroepelijk civielrechtelijk bestuursverbod van toepassing is. Het notariaat kan voor het nazoeken van civielrechtelijke bestuursverboden met de aldaar gepubliceerde informatie invulling geven aan zijn onderzoeksplicht. Het betreft openbare informatie met de naam van de natuurlijke persoon waarop het bestuursverbod van toepassing is en de begin- en einddatum van het bestuursverbod. Ook worden de tijd en datum weergegeven waarop de informatie is gepubliceerd op deze pagina. Na afloop van het bestuursverbod worden de gegevens verwijderd van de pagina. Op dit moment is er nog geen onherroepelijk vonnis waarmee een civielrechtelijk bestuursverbod is opgelegd.

Notaris mag niet meewerken
Een benoeming tot bestuurder of commissaris in weerwil van een onherroepelijk opgelegd bestuursverbod is nietig. Een notaris mag niet meewerken aan de oprichting van een rechtspersoon waarin een bestuurder of commissaris wordt benoemd die een bestuursverbod heeft gekregen. Tenzij in de uitspraak anders is bepaald, vormt het bestuursverbod ook een beletsel voor de uitoefening van een functie als bestuurder of commissaris bij alle in de procedure betrokken rechtspersonen. De KvK gaat over tot uitschrijving van de betrokken bestuurder uit het Handelsregister. Tevens wordt het bestuursverbod, voor de duur waarvoor het is opgelegd, geregistreerd bij de KvK.

Meer informatie:

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Bestuursverbod en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s