Maatschappelijke onderneming revisited? Geen aparte rechtsvorm voor de sociale onderneming

Er zijn mensen uit de sociale sector die menen dat er een aparte rechtsvorm nodig is voor ‘maatschappelijke’ ondernemingen. Waarom dat nodig is gelet op het palet aan rechtsvormen dat we in Nederland al hebben, blijft voor mij een raadsel, zeker nu een rechtsvorm nooit een panacee is vanwege de fiscale omgeving waarin een rechtspersoon opereert.

In 2013 is een in 2009 ingediend wetsvoorstel over de maatschappelijke onderneming als variant op de stichting en vereniging ingetrokken.

Het verschijnsel blijft echter de kop opsteken, zo blijkt uit een nieuwsbericht van 1 juli jl., waarin staat dat het kabinet de positie van sociale ondernemingen wil verbeteren. Uit het bericht blijkt dat kabinet de conclusie van de SER deelt dat het niet wenselijk is om een aparte rechtsvorm voor sociale ondernemingen in het leven te roepen.

De SER schrijft in het verkennend advies op pagina 105 en verder:

Uit de analyse van knelpunten blijkt dat sociale ondernemingen op diverse punten worstelen met bestaande rechtsvormen (zie paragrafen 4.3 en 4.4).
De raad is op basis van de analyse tot nu toe niet overtuigd dat het wenselijk is om een geheel nieuwe, aparte rechtsvorm voor sociale ondernemingen te creëren. Het creëren van een dergelijk nieuwe rechtsvorm is een uitermate complexe opdracht; een rechtsvorm moet immers niet alleen recht doen aan de behoeftes van sociale ondernemingen maar ook aan de belangen van stakeholders.

Hierna volgt de tekst van het nieuwsbericht van de rijksoverheid:

Kabinet wil positie sociale ondernemingen verbeteren
Nieuwsbericht | 01-07-2016 | 20:08

Het kabinet erkent het belang van bedrijven met een maatschappelijke missie en impact. Deze zogenoemde sociale ondernemingen kunnen namelijk een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke problemen, zoals milieuvervuiling of ouderenwerkloosheid. Sociale ondernemingen hebben nu vaak moeite om hun maatschappelijke meerwaarde aan te tonen. Daarom komt er een onderzoek naar hoe de maatschappelijke impact van het brede scala van sociale ondernemingen gemeten kan worden.

Dat schrijft het kabinet vandaag aan de Tweede Kamer in een reactie op het SER-advies over sociale ondernemingen.
Onder sociale ondernemingen verstaat het kabinet bedrijven die hun maatschappelijke missie als primair doel hebben, maar ook ondernemingen die sociale waarde toevoegen zonder dat expliciet als doel te hebben. In haar advies pleit de SER er voor om overheidsinformatie voor sociale ondernemers op één plek te bundelen. Het kabinet gaat daarom alle informatie voor bedrijven met een maatschappelijke missie samenvoegen en digitaal aanbieden op http://www.rijksoverheid.nl.
Het kabinet gaat de SER ook om een vervolgadvies vragen. Daarin zal worden betrokken hoe de overheid en sociale ondernemingen samen kunnen optrekken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te re-integreren. Ook gaat de SER samen met het brede spectrum van sociale ondernemers kijken naar eventuele struikelblokken, bijvoorbeeld rond financiering en duurzame inkoop.

Het kabinet deelt de conclusie van de SER dat het niet wenselijk is om een aparte rechtsvorm voor sociale ondernemingen in het leven te roepen. Mochten bedrijven met een maatschappelijke missie zelf het initiatief nemen voor een speciaal ‘label’ voor sociale ondernemingen, dan zal de overheid dit initiatief met positieve blik bekijken. Binnenkort spreekt het kabinet met de sociale ondernemingen over het huidige SER-advies.

Meer informatie

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Rechtsvorm keuze en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s