KNB vraagt duidelijkheid over rol notaris bestuursverbod

Notarissenorganisatie KNB vraagt duidelijkheid over de rol van de notaris bij de uitvoering van de regelgeving inzake het bestuursverbod. Onderstaand het bericht dat het KNB hier over verspreid heeft.

KNB vraagt duidelijkheid over rol notaris bestuursverbod
30-06-2016

De Wet civielrechtelijk bestuursverbod treedt op 1 juli in werking. De notaris heeft een rol bij de handhaving van dit verbod. De KNB heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie gevraagd naar de invulling hiervan zolang het bestuursverbodenregister er nog niet is. De KNB verwacht komende week een reactie.

Met de Wet civielrechtelijk bestuursverbod kan een bestuurder van een rechtspersoon een bestuursverbod worden opgelegd van maximaal vijf jaar. De regering wil hiermee faillissementsfraude en onregelmatigheden rond een faillissement bestrijden en voorkomen dat frauduleuze bestuurders hun activiteiten voort kunnen zetten. De notaris mag niet meewerken aan de oprichting van een rechtspersoon waarin een bestuurder of commissaris wordt benoemd die een bestuursverbod opgelegd heeft gekregen. Een benoeming tot bestuurder of commissaris in weerwil van een onherroepelijk opgelegd bestuursverbod is nietig. Onherroepelijk opgelegde bestuursverboden worden geregistreerd door de Kamer van Koophandel.

Bestuursverbodenregister
Het bestuursverbodenregister is openbaar en te raadplegen via de website van de Kamer van Koophandel (KvK). De vermelding van een opgelegd bestuursverbod loopt van inwerkingtreding tot de vervaldatum die door de rechter is bepaald. De Kamer van Koophandel schrijft op basis van onherroepelijke uitspraken tevens de betrokken bestuurders uit het Handelsregister uit. De regelgeving moet nog worden aangepast om registratie van bestuursverboden door de KvK mogelijk te maken. Dit zal naar verwachting geregeld zijn voordat de eerste onherroepelijke uitspraken van bestuursverboden er liggen. Zodra het bestuursverbodenregister online raadpleegbaar is, zal de KNB hierover berichten.

Tussentijd
De KNB heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie begin juni gevraagd hoe de notaris zijn rol moet invullen zolang het bestuursverbodenregister niet online raadpleegbaar is. De KNB heeft gevraagd of de notaris ervan mag uitgaan dat hij/zij bij oprichting van een rechtspersoon geen onderzoek hoeft te doen naar onherroepelijk opgelegde civielrechtelijke bestuursverboden.
Overige vragen

Verder wil de KNB weten of, zodra het bestuursverbodenregister online raadpleegbaar is, geldt dat de notaris uitsluitend hoeft af te gaan en mag afgaan op wat bij oprichting van een rechtspersoon zichtbaar is in het bestuursverbodenregister. Ook heeft de KNB gevraagd naar de actualiteit van het register en of de notaris desgewenst een (gewaarmerkt) afschrift van of uittreksel uit het bestuursverbodenregister van de KvK kan ontvangen. Tot slot heeft de KNB gevraagd wat geldt als het bestuursverbodenregister vanwege storing of onderhoud tijdelijk niet online raadpleegbaar is.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Bestuursverbod en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s