Nieuwe strafrechtelijke regels inzake boekhoudplicht aangenomen door de Eerste Kamer

Enige tijd geleden is een wetsvoorstel ingediend, onder de titel “herziening strafbaarstelling faillissementsfraude”, waarin een aanvulling werd voorgesteld op de regels die in het civiele recht gelden op het gebied van boekhouding en administratie. Onlangs is deze wet door de Eerste Kamer aangekomen.

Deze wet is van belang voor bestuurders en commissarissen van rechtspersonen, onder meer omdat de wet veronderstelt dat ieder van hen in staat is om aan de curator in het faillissement van de rechtspersoon de administratie verschaffen en de daartoe behorende boeken, bescheiden en andere gegevensdragers, alles in ongeschonden vorm, zo nodig met de hulpmiddelen om de inhoud binnen redelijke termijn leesbaar te maken.

Voorts biedt de wet de mogelijkheid om bestuurders en commissarissen te straffen in situaties dat zij medewerking hebben verleend of toestemming hebben gegeven voor het buitensporig verbruiken, uitgeven of vervreemden van middelen van de rechtspersoon. Dit is een nadere invulling van de civielrechtelijke beginselen van behoorlijk bestuur. Interessant zal zijn hoe snel die ‘medewerking’ of ‘toestemming’ wordt aangenomen.

Voorts is bijzonder aan de wet, dat de wet ook geldt voor leidinggevenden die geen statutair bestuurder zijn, “zij die feitelijk optreden als bestuurder van een rechtspersoon“, wat een veel ruimere categorie is dan de beleidsbepalers die we in het civiele recht kennen. De wet is voorts van toepassing op “bestuurders” van een vennootschap onder firma en van een commanditaire vennootschap, ook al kennen deze rechtsvormen geen bestuurders (alleen vennoten).

Een wet om rekening mee te houden!

Belangstellende leidinggevenden en toezichthouders doen er goed aan de bijeenkomst die Pellicaan Advocaten binnenkort houdt over bestuurdersaansprakelijkheid bij te wonen.

Meer informatie:

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Accountant en ondernemingsrecht, Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Bestuurdersaansprakelijkheid, Jaarstukken en financiële verantwoording, Leidinggevenden aansprakelijkheid en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s