Is artikel 2:10 lid 2 BW een dode letter geworden? Over de papieren jaarrekening

Op de site van accountantsorganisatie NBA verscheen een bericht over het vraagstuk of een onderneming nog een papieren jaarrekening moet bewaren. Artikel 10 lid 2 boek 2 Burgerlijk Wetboek bepaalt namelijk:

Onverminderd het bepaalde in de volgende titels is het bestuur verplicht jaarlijks binnen zes maanden na afloop van het boekjaar de balans en de staat van baten en lasten van de rechtspersoon te maken en op papier te stellen.

In deze bepaling verandert niets naar aanleiding van het wetsvoorstel elektronisch deponeren. Je zou dan zeggen dat dit gewoon blijft gelden en ook gevolgen kan hebben voor de bestuurdersaansprakelijkheid.

De NBA lijkt daar anders over te denken. De NBA schrijft:

Ministerie van EZ: Rechter moet oordelen over digitaal opslaan van jaarrekening
17 maart 2016

In een aangescherpt memo heeft het ministerie van economische zaken duidelijkheid verschaft over de verhouding tussen artikel 2.10 van het burgerlijk wetboek en het wetsvoorstel elektronisch deponeren. De memo verscheen naar aanleiding van vragen van de NBA. Er lijkt een maas in de wet  te ontstaan rond het digitaal bewaren en publiceren van jaarrekeningen.

Standard Business Reporting
Volgens het wetsvoorstel moeten jaarrekeningen straks nog steeds op papier opgesteld en bewaard worden. Dit strookt volgens de NBA niet met de praktijk, waarin steeds vaker jaarrekeningen in digitale vorm worden aangeleverd. Ook banken geven in afwachting van de invoering van Standard Business Reporting (SBR) de voorkeur aan digitale aanlevering.
Het ministerie geeft aan dat de memo geen officieel standpunt van de wetgever of minister weergeeft. Het is volgens het ministerie aan de rechter om in een concreet geval de wet te interpreteren.

Op tijd op orde
In de praktijk betekent dit dus dat bestuurders een kleine kans lopen om op het ontbreken van papieren jaarrekening te worden aangesproken. Dit gebeurt pas als de zaak voor de rechter verschijnt. Of het zover komt, hangt volgens het ministerie af van het al dan niet op tijd op orde hebben van de jaarrekeningen.

Meer informatie:

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Accountant en ondernemingsrecht, Bestuurdersaansprakelijkheid, Jaarstukken en financiële verantwoording, Ondernemersplein, handelsregister en KvK en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s