KNB: “Nieuw dossier ‘UBO-register’ op NotarisNet”

Notarissen zullen naar verwachting een belangrijke rol krijgen bij het Nederlandse ubo-register. Om die reden heeft notarissenorganisatie KNB op het besloten netwerk voor het notariaat, ‘NotarisNet’, een dossier over dat ubo-register geopend. Onderstaand het bericht waarmee dit dossier door het KNB wordt aangekondigd.

Nieuw dossier ‘UBO-register’ op NotarisNet

06-01-2016

Er is een nieuw dossier geopend op NotarisNet over het UBO-register. Op grond van de vierde anti-witwasrichtlijn van de Europese Unie worden in dat register de ‘uiteindelijk belanghebbenden’ (ultimate beneficial owners, UBO’s) vastgelegd van juridische entiteiten als vennootschappen, stichtingen en trusts. De KNB is niet enthousiast over de komst van dit register omdat de bruikbaarheid van het register beperkt zal zijn.

Het register zal waarschijnlijk door de hierin op te nemen entiteiten zelf gevuld gaan worden en worden ondergebracht bij het handelsregister. Overheidsinstanties zullen onbeperkt toegang krijgen tot het UBO-register. Banken en andere instellingen die cliëntenonderzoek moeten doen voor de WWFT krijgen toegang in het kader van het cliëntenonderzoek. Of en zo ja, hoe en door wie dit wordt gecontroleerd is nog niet duidelijk. Andere belangstellenden – waaronder burgers en journalisten – hebben toegang tot het register als zij kunnen aantonen dat ze een ‘legitiem belang’ bij inzage hebben.

De vierde anti-witwasrichtlijn moet uiterlijk op 26 juni 2017 worden geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving.

In het dossier op NotarisNet geeft de KNB aan dat er nog de nodige vragen rondom het ubo-register zijn, onder andere inzake de betrouwbaarheid van de registratie.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Controle op rechtspersonen, Europa en het rechtspersonenrecht, Europese rechtsvormen, Ondernemersplein, handelsregister en KvK en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s