Wet verhoging groottecriteria rechtspersonen in werking

Op de KNB site is onderstaand bericht verschenen:

Wet verhoging groottecriteria rechtspersonen in werking
26-11-2015

Op 1 november 2015 is de Uitvoeringswet richtlijn jaarrekening in werking getreden. De wet geldt voor jaarstukken die worden opgesteld over de boekjaren die aanvangen op of na 1 januari 2016. Rechtspersonen kunnen de wet ook al vrijwillig toepassen voor boekjaren die zijn aangevangen vóór 1 januari 2016.

De wet wijzigt onder meer de groottecriteria van de artikelen 2:396 lid 1 en 2:397 lid 1 BW. Kleine en middelgrote rechtspersonen zijn onderworpen aan minder strenge regels voor het opstellen en publiceren van de jaarstukken. Voor een kleine rechtspersoon geldt een publicatieplicht van een beknopte balans met toelichting en geen verplichte accountantscontrole.

Klein of middelgroot
Door de nieuwe wet vallen meer rechtspersonen onder de kwalificatie “klein” of “middelgroot”. Voor kleine rechtspersonen wordt het balanscriterium verhoogd naar 6.000.000 euro en het omzetcriterium naar 12.000.000 euro. Voor middelgrote ondernemingen wordt het balanscriterium verhoogd naar 20.000.000 euro en het omzetcriterium naar 40.000.000 euro. De grens van het gemiddeld aantal werknemers blijft ongewijzigd.

Met de nieuwe wet wordt ook de uiterste opmaaktermijn voor jaarrekeningen teruggebracht van elf naar tien maanden. De uiterste publicatietermijn wordt teruggebracht van dertien naar twaalf maanden na afloop van het boekjaar.

Micro-ondernemingen
Verder wordt met de wet een nieuwe categorie rechtspersonen ingevoerd, de zogenoemde micro-ondernemingen. Deze kunnen volstaan met een zeer beperkte jaarrekening (artikel 2:395a BW).

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Accountant en ondernemingsrecht, Jaarstukken en financiële verantwoording en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wet verhoging groottecriteria rechtspersonen in werking

  1. E.S. zegt:

    Beste Ellen,
    de aanpassing van de uiterste publicatietermijn kan toch niet betekenen dat ondernemingen hun (oudere) statuten moeten wijzigen? Zolang men niet naar de termijn die in de statuten staat handeld is er geen probleem neem ik aan? Mvgr, E.S.

    • Het is dwingend recht, dus gaat vóór de statuten. Er is geen reden om oudere statuten te wijzigen. Wel dient men met oude statuten altijd alert te zijn op nieuw dwingend recht, zoals de nieuwe regels inzake de uitkeringstest bij de bv en – in dit geval – de termijnen rondom de jaarrekening.
      Overigens kan het voorkomen dat het in bepaalde gevallen – nl. als de statuten strenger zijn dan de wet – nodig is om zowel de wet als de statuten na te leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s