Onderzoek ontsluiting handelsregister als open data

Uit een bericht op de KNB site blijkt dat een kamermotie is aangenomen, waarin wordt bepleit om de inhoud van het handelsregister als ‘open data’ ter beschikking te stellen:

Onderzoek ontsluiting handelsregister als open data
24-11-2015
De regering moet met een onderzoek komen om het handelsregister te ontsluiten als open data. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde vanmiddag een motie van Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) met deze strekking. Het onderzoek moet in het voorjaar van 2016 gereed zijn.
Overweging van de Tweede Kamer om de regering om dit onderzoek te verzoeken is dat een openbaar handelsregister goed is voor de economie, handel en investeringen. Ook kan het leiden tot innovatie in dienstverlening. Verder is het handelsregister in veel van de ons omringende landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, België en Noorwegen, openbaar.

Ik ben benieuwd hoe men om zal gaan met de persoonsgegevens die in het handelsregister zijn opgeslagen.

Aanvulling 15 december 2015

Op iBestuur las ik een artikel door Mark Herbold, die optimistisch is over het verantwoordelijkheidsgevoel van degenen die data combineren en herleiden tot personen: “Laten we nuchter blijven en de verantwoordelijkheid houden waar deze het meest effectief is: bij degene die de bestanden combineert en daarmee een nieuwe toepassing maakt. Uitdragen dat Open Data heel goed kan samengaan met de bescherming van persoonsgegevens, helpt ook.
Net alsof er minder criminaliteit komt als we zeggen dat we criminaliteit zullen bestrijden en de mens in de kern goed is.

De boodschap van Herbold is in strijd met de praktijk van het digitaal onbenul, zoals blijkt uit diverse publicaties, zoals recent op Z24 “Zo slordig gaan bedrijven met persoonsgegevens van hun klanten om“, waarin wordt beschreven hoe IT-beveiligingsconsultant Sijmen Ruwhof ontdekt hoe slordig Phone House en MediaMarkt met privacy en security omgaan.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Ondernemersplein, handelsregister en KvK en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Onderzoek ontsluiting handelsregister als open data

  1. Pingback: Epic failure of Phone House & Dutch telecom providers to protect personal data: How I could access 12+ million records #phonehousegate | Weblog | Sijmen Ruwhof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s