Wet controle op rechtspersonen: project RADAR in het nieuws

Het ministerie van veiligheid is verantwoordelijk voor een groot ict-project, het project Radar, waar ik al eerder over schreef.
Dat project is van belang voor de uitvoering van de Wet controle op rechtspersonen, een op 1 juli 2011 in werking getreden ondernemingsrechtelijke wet. In het kader van die wet zou het ministerie via de Dienst Justis actief worden op het gebied van datamining (in 2011 schreef ik er een artikel over).

Uit recente berichten is gebleken dat project Radar slecht is uitgevoerd. In NRC verscheen op 22 juni jl. het artikel Justitie was gewaarschuwd voor mislukt ICT-project. Op Pianoo is deze samenvatting van het NRC artikel gepubliceerd:

De ambtelijke top van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een geheime aanbesteding voor een ICT-project doorgedrukt tegen het uitdrukkelijke advies in van de eigen interne jurist. De toenmalige staatssecretaris Fred Teeven is door zijn ambtenaren niet van dat interne advies op de hoogte gesteld.

Topambtenaren wilden in 2012 de vastgelopen bouw van het computersysteem Radar weghalen bij ICT-leverancier Capgemini. Radar moest automatisch data van verschillende overheidsregisters combineren en zo signalen van fraude opsporen. Maar Capgemini bleek na drie jaar werk niet in staat een goed werkend systeem te bouwen, een feit waarover de Tweede Kamer destijds niet werd geïnformeerd.

Over hetzelfde onderwerp verscheen in NRCReader het artikel Ministerie van wensdenken. Inmiddels zijn er kamervragen gesteld, zo blijkt onder meer uit een bericht in de Automatiseringsgids.

NB Op Frankwatching verscheen een artikel van Joost Steins Bisschop, Falende ICT-projecten: moeten opdrachtgevers ook code begrijpen?, waarin hij constateert dat in het bedrijfsleven precies hetzelfde gebeurt. Zijn conclusie, vrij vertaald: als je als opdrachtgever niet begrijpt wat je uitbesteedt, krijg je alleen wat je hebben wilt als je jouw opdrachtnemer kunt vertrouwen. Want een goed contract maken dat ook werkt bij niet te vertrouwen wederpartijen is alleen mogelijk als iedereen begrijpt wat er gemaakt moet worden.

Meer informatie:


Aanvulling 20 december 2017
In een reactie op het artikel “WODC onder vuur” op mijn algemene blog schreef Arthur van der Molen:

Je weet misschien nog het debacle met het wetsvoorstel Toezicht rechtspersonen. WODC en de ontwikkeling van het systeem RADAR. Het WODC was daar intensief bij betrokken en intern vond men het het een slechte aanpak maar WODC was doodsbang doodsbang voor kritische geluiden.

Zie nog de timeline: http://www.vdmolen.org/archief/htr

en mijn scriptie….

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Controle op rechtspersonen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s