VNO-NCW bezorgd over ubo-register regelgeving

Uit een bericht van 15 juni jl. blijkt dat VNO-NCW zeer bezorgd is over de security en privacy gevolgen van de Europese ubo-register regelgeving:

‘Privacy familiebedrijven in gevaar’

15-06-2015 – Familiebedrijven in Nederland vrezen voor hun privacy als zij verplicht worden om hun grootaandeelhouders in te schrijven in een openbaar register. Een vertrek uit Nederland is een optie, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland, dat het kabinet met klem oproept om terughoudend te zijn met de implementatie van het Europese UBO-register.

UBO-register
Volgens een nieuwe Europese richtlijn -tegen witwassen en de financiering van terrorisme- moeten straks alle natuurlijke personen, met een belang van 25 procent of meer in een bedrijf, zich verplicht laten registreren in een nieuw register. Dit UBO-register (ultimate beneficial owner) is toegankelijk voor overheidsinstanties, financiële inlichtingeneenheden en degenen die een gerechtvaardigd belang kunnen aantonen bij die toegang.

Miljonairslijstjes
Maar met name familiebedrijven zijn beducht voor deze nieuwe regelgeving. Zij maken uit privacyoverwegingen bezwaar, omdat zij vrezen voor de persoonlijke vrijheid van familieleden (kidnapping), chantage en ongewenste vermelding op miljonairslijstjes. Deze gevoelens van onveiligheid leiden er volgens VNO-NCW en MKB-Nederland toe dat vestiging in het buitenland nadrukkelijk overwogen wordt. Dat is ongewenst, beklemtonen de ondernemingsorganisaties.

Kamp en Van der Steur
Familiebedrijven zijn namelijk van groot belang voor de Nederlandse economie en dienen voor Nederland behouden te blijven, schrijven zij in een brief aan ministers Kamp (Economische Zaken) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie). VNO-NCW en MKB-Nederland verzoeken het kabinet daarom met klem om terughoudend te zijn met de implementatie van het Europese UBO-register en gebruik te maken van de opties die de richtlijn daarvoor biedt, in het belang van de Nederlandse economie.

De volledige brief van VNO-NCW en MKB Nederland aan twee ministers kan hier worden gevonden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Aandeelhoudersregister (landelijk), Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Controle op rechtspersonen, Europa en het rechtspersonenrecht, Europese rechtsvormen, Ondernemersplein, handelsregister en KvK en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s