Kamer van Koophandel technisch failliet?

Vandaag verschenen in de media allerlei intrigerende berichten over verliezen die onze nieuwe publiekrechtelijke instelling, de Kamer van Koophandel, zou hebben geleden, zie onder meer RTL, het FD en Z24. Dit zou blijken uit het jaarverslag.
Ik heb even in Company Info gekeken of daar het jaarverslag te vinden is, maar daar staat ‘Geen verslagen: publiekrechtelijke rechtspersoon.‘ (wat me geen goede reden voor het ontbreken van verslagen lijkt, overigens).

In artikel 37 van de Wet op de Kamer van Koophandel staat:

Het vastgestelde jaarverslag ligt gedurende acht weken ter inzage bij de Kamer. Hiervan doet de Kamer mededeling in de Staatscourant.

Dus kennelijk moeten we de komende weken bij de Kamer van Koophandel langs om het verslag in te zien. Later vond ik via via deze pagina het jaarverslag 2014.

De berichten suggereren dat de Kamer een privaatrechtelijke instelling is (zie bijvoorbeeld Z24) terwijl dat sinds 1 januari 2014 niet meer het geval is. Zie over de omzetting van de Kamer in een publiekrechtelijke rechtspersoon dit bericht op dit weblog. De Kamer is op grond van deze wet een publiekrechtelijke rechtspersoon geworden.

Een rechtspersoon met een groot aantal nieuwe taken, zo is men bezig met uitbreiding van het handelsregister met het overheidsregister van aandeelhouders en zal het Europese ubo-register bij de Kamer worden ondergebracht. Uit de eerder genoemde berichten blijkt dat de Kamer moest bezuinigen, wat vreemd klinkt. Maar misschien worden de investeringen in het register uit een ander potje gedaan.

De berichten roepen allerlei vragen op, die vast straks ook door kamerleden gesteld worden, zodat ik rustig de beantwoording daarvan zal gaan afwachten.

NB Een mededeling in de Staatscourant over het jaarverslag van de Kamer van Koophandel kon ik niet vinden.

Aanvulling na afsluiting van de tekst

Nog even op de site van de Kamer gekeken, daar via deze pagina het jaarverslag 2014 gevonden. Als inleiding op het verslag schrijft de Kamer:

De KvK heeft in 2014 besloten de digitalisering van haar dienstverlening aanzienlijk te versnellen. De reden is dat de KvK daardoor meer ondernemers kan bereiken en de kosten sneller omlaag gaan. De KvK komt voort uit een samenvoeging van 14 organisaties en kreeg te maken met een 40% lager budget. Dit staat in het Jaarverslag 2014 van de KvK.

Lees verder in het jaarverslag 2014 over alle veranderingen bij de Kamer van Koophandel.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Ondernemersplein, handelsregister en KvK. Bookmark de permalink .

2 reacties op Kamer van Koophandel technisch failliet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s