Advies Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht KNB/NOVA over voorstel beroepsverbod accountants

Al eerder is op dit weblog gemeld dat in een consultatievoorstel over het consultatievoorstel voor de implementatiewet wettelijke controles jaarrekeningen wordt voorgesteld om aan de AFM de bevoegdheid te geven aan accountants een beroepsverbod op te leggen.

Inmiddels heeft de Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht KNB/NOVA advies inzake het consultatievoorstel over de implementatiewet uitgebracht. In dat advies wordt ernstige kritiek gegeven op het voornemen de AFM de mogelijkheid te geven een beroepsverbod op te leggen. Terechte kritiek, die ik deel, zoals uit mijn eerdere bericht blijkt. Het is zorgelijk dat dergelijke ingrijpende sancties door een bestuursorgaan kunnen worden opgelegd, zonder enige rol voor de onafhankelijke rechter.

Bericht KNB:

Bedenkingen GCV bij opleggen beroepsverbod door AFM
03 juni 2015

De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV) heeft advies uitgebracht over het consultatievoorstel voor de implementatiewet wettelijke controles jaarrekeningen. Haar observaties zijn te vinden in een reactie op het voorstel die de GCV namens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) heeft uitgebracht. Het voorstel geeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de bevoegdheid een beroepsverbod op te leggen bij overtreding van de Wet toezicht accountantsorganisaties, de Wet op het accountantsberoep of de audit-verordening.

De AFM mag volgens het consultatievoorstel een verbod van maximaal drie jaar opleggen aan betrokkenen bij de uitvoering van een wettelijke controle of personen die het dagelijks beleid van een Organisatie van Openbaar Belang (OOB) bepalen. In de toelichting is niet te lezen waarom de AFM deze bevoegdheid heeft gekregen. Daarnaast vraagt de GCV zich af waarom de AFM het voorgestelde beroepsverbod niet aan de rechter moet voorleggen. Het past volgens de GCV binnen de systematiek van de Nederlandse (toezichts-)wetgeving dat het opleggen van een beroepsverbod ‘met de nodige rechterlijke waarborgen is omkleed’.

Wetsvoorstel
Naast het consultatievoorstel is een wetsvoorstel in voorbereiding waarin aanvullende nationale maatregelen worden voorgesteld om de kwaliteit van de wettelijke controle te verbeteren. Van dat wetsvoorstel is nog geen tekst openbaar gemaakt.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Accountant en ondernemingsrecht, Bestuur en toezicht, Bestuursverbod, Jaarstukken en financiële verantwoording en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s