4e Europese antiwitwasrichtlijn door Europees Parlement en gevolgen voor de Nederlandse ondernemingsrechtpraktijk

Gisteren is de 4e Europese antiwitwasrichtlijn door het Europees Parlement aangenomen, zie dit persbericht. Naar verwachting zal de richtlijn in juni/juli officieel bekend gemaakt worden en in werking treden. De richtlijn heeft belangrijke gevolgen voor de Nederlandse ondernemingspraktijk, onder meer:

  • Alle ondernemingen dienen over de gegevens inzake de eigen uiteindelijk belanghebbende (‘ubo’) te beschikken.
  • Uiteindelijk belanghebbenden worden geregistreerd in nationale ubo-registers, die ruim toegankelijk zijn, onder meer voor alle Wwft-plichtige ondernemingen en voor een ieder met een legitiem belang. In Nederland zullen de ubo’s in het landelijk overheidsregister van aandeelhouders worden opgenomen, dat op dit moment wordt voorbereid en dat bij de Kamer van Koophandel zal worden ondergebracht.
  • Ook op diverse andere punten wordt de antiwitwasregelgeving aangepast.

Bericht KNB over het ubo-register

Naar aanleiding van de nieuwe Europese richtlijn verscheen het navolgende bericht op de site van de KNB:

Eigenaar bedrijf komt in openbaar UBO-register
21 mei 2015

Bedrijven moeten in  openbare registers duidelijk gaan maken wie hun werkelijke eigenaren (‘ultimate beneficial owners’) zijn. Deze registers, die alle EU-landen moeten opzetten, worden vrij toegankelijk voor autoriteiten en mensen met een legitieme interesse. Dit stelt de nieuwe anti-witwas-richtlijn die woensdag door het Europees Parlement is aangenomen. Lidstaten hebben twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

De UBO-registers worden vrij toegankelijk voor autoriteiten en hun financiële onderzoeksafdelingen, maar ook voor bijvoorbeeld banken die wettelijk verplichte controles dienen uit te voeren. Ook gewone burgers krijgen toegang, al kan dat wel betekenen dat ze zich online moeten registreren en een vergoeding moeten betalen. Om toegang te krijgen moet een persoon of organisatie aantonen dat sprake is van een ‘legitieme interesse’ om mogelijke witwaspraktijken, financiering van terrorisme of delicten als corruptie en (belasting)fraude bloot te leggen. Deze personen krijgen toegang tot informatie over onder meer de naam van de uiteindelijke eigenaar van een bedrijf, geboortedatum, nationaliteit en het land waar hij/zij ingezetene is.

EU-akkoord over UBO-register
In december 2014 bereikten het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad in de strijd tegen witwassen en belastingontduiking een akkoord over de instelling van de registers die duidelijk moeten maken wie er achter onder meer brievenbusfirma’s schuilgaan.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Aandeelhoudersregister (landelijk), Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Ondernemersplein, handelsregister en KvK en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s