Vraag en antwoord: oprichten zonder notaris / het aandeelhoudersregister van de bv

Een lezer van dit blog stelde de volgende vraag:

Beste Ellen,
twee jaar terug was er ook sprake van om de BV op te kunnen gaan richten bij de KvK. Ik kan er echter niets meer over terugvinden. Is dat voorstel van tafel? Anders zou het toch gelijk met deze wijziging kunnen worden doorgevoerd?
Ten tweede snap ik niet waarom een centraal aandeelhoudersregister niet in de plaats kan komen van die archaïsche papieren versie die alle ondernemers nu moeten bewaren. Kun jij me hierin bijlichten?

Mijn reactie:

Het is momenteel stil rondom de oprichting van een bv zonder notaris. Er is geen bericht dat dit plan definitief van tafel is. Dus wie weet komt het er nog.
Centraal aandeelhoudersregister: heeft niets te maken met het aandeelhoudersregister bij de bv/nv. De notaris biedt dat register altijd in papiervorm aan, maar uit mijn hoofd gezegd staat er nergens dat het register niet digitaal mag zijn. Maar dan zal er natuurlijk wel een systeem moeten zijn om de authenticiteit van de handtekeningen vast te stellen. Mij is niet bekend dat hier betrouwbare software voor wordt aangeboden.

Als er bloglezers zijn, die iets kunnen melden over oprichting zonder notaris of een digitaal aandeelhoudersregister, hoor ik dat graag.

Informatie

  • Oprichting zonder notaris: de minister van economische zaken heeft aangekondigd dat er plannen bestaan om de notariële akte bij oprichting van een “standaard-bv” af te schaffen, zie dit bericht (september 2011). De minister van veiligheid en justitie heeft gemeld dat een wetsvoorstel wordt voorbereid, zie het verslag van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie op 26 september 2011. Sinds die tijd is het stil gebleven. Zie ook de berichten in de rubriek oprichting zonder notaris
  • Berichten inzake het overheidsregister van aandeelhouders, dat niets te maken heeft met het aandeelhoudersregister dat bv’s en nv’s moeten aanhouden
Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Aandeelhoudersregister (landelijk), Oprichting zonder notaris, Vraag & antwoord. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s