Wet verlaging bezoldigingsmaximum WNT in werking op 1 januari 2015

De Wet verlaging bezoldigingsmaximum WNT is gisterenavond door de eerste kamer aangenomen en zal op 1 januari a.s. in werking treden, zo blijkt uit het persbericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken van gisteren, 21:21 uur:

Topinkomens publieke sector per 1 januari 2015 verder verlaagd
22 december 2014 – 21:21

Na een brede steun in de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met het verder verlagen van de norm voor topinkomens in de publieke en semipublieke sector naar 100% van het ministerssalaris. Nu mogen de topfunctionarissen nog 130% van een ministerssalaris verdienen. De wet gaat in op 1 januari 2015.

Met de aanpassing van de norm naar het salaris van een minister wil minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de bezoldiging van topfunctionarissen in de (semi)publieke sector naar een maatschappelijk meer aanvaardbaar, evenwichtiger en verantwoord niveau brengen. Dat betekent dat vanaf volgend jaar het maximum salaris (inclusief vakantie-uitkering en eindejaarsuitkering) € 144.108 bedraagt. Plus onkosten en pensioenbijdrage komt dat neer op € 178.000 per jaar. Topfunctionarissen die na 1 januari aantreden vallen direct onder de nieuwe norm van 100%. Bestaande gevallen worden op den duur onder de norm gebracht.

Aanvulling 29 december 2014 | uitstel verlaging WNT-norm

Inmiddels zijn er berichten over ‘uitstel’ van de verlagingswet. Zie onder meer “VVD-ministers blokkeren beperking topsalarissen”  (NRC).
De berichten zijn niet geheel duidelijk, maar ik vermoed dat de wet wel in werking treedt, maar dat bestaande situaties op grond van het overgangsrecht enige tijd gerespecteerd zullen worden, zoals ook al gebeurde in het overgangsrecht bij invoering van de WNT. Dat overgangsrecht is voer voor juristen.

Aanvulling 13 januari 2015 | wijziging sectorale normen uitgesteld

Uit een artikel op Gemeente.nu van 11 januari jl. blijkt dat de berichtgeving in de kranten onzorgvuldig is geweest. Het uitstel betreft de bijzondere sectorale normen, aldus het artikel. Het betreft onder meer de topinkomens in de zorg, die niet meteen dalen. (Ik had nog geen tijd om dit uit te zoeken.)

Let er overigens op dat de bijzondere sectorale normen alleen voor specifiek aangewezen instellingen gelden. Voor alle overige geldt de wijziging dus gewoon per 1 januari 2015, uiteraard inclusief overgangsrecht.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Accountant en ondernemingsrecht, Beloning bestuurders en toezichthouders, Bestuur en toezicht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s