KNB tegen verruiming inzagerecht in overheidsregister van aandeelhouders

KNB maakt in een nieuwsbericht van 16 december jl. melding van de plannen van kamerlid Gesthuizen om de inzake in het overheidsregister van aandeelhouders te verruimen en meldt dat de KNB voor een dergelijke verruiming niet voelt:

Gesthuizen (SP) wil inzage makelaars in centraal aandeelhoudersregister
16 december 2014

Makelaars moeten inzage krijgen in het centraal aandeelhoudersregister (CAHR) van bv’s. ‘Net als andere beroepsgroepen hebben makelaars, in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), een onderzoeksplicht. Het zou daarom onjuist zijn hen uit te sluiten van inzage in het aandeelhoudersregister’, stelt Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP) in het recent verschenen magazine van NVM makelaars.

Tijdens de begrotingsbehandeling van Veiligheid en Justitie diende Gesthuizen met haar fractiegenoot Arnold Merkies een initiatiefnota in voor een toegankelijk aandeelhoudersregister. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie maakte daarop duidelijk om privacyredenen makelaars, advocaten, accountants en andere Wwft-instellingen niet toe te laten tot het register. Wel wil hij het mogelijk maken dat een aandeelhouder een gewaarmerkt uittreksel van zijn eigen gegevens in het register kan opvragen om dat aan een Wwft-instelling te kunnen overleggen in het kader van cliëntonderzoek. Behalve makelaars wil de SP ook belastingadviseurs, taxateurs, banken en geldwisselkantoren in het register laten kijken. ‘Iedereen die wettelijk verplicht is ongebruikelijke transacties te melden en onderzoek te doen naar de uiteindelijk belanghebbende,’ aldus Gesthuizen in NVMagazine.

KNB geen voorstander openbaar CAHR

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vindt het erg belangrijk witwassen beter te kunnen bestrijden, maar een breder toegankelijk aandeelhoudersregister vindt de KNB vanwege privacyoverwegingen niet de juiste manier. De vertrouwelijke informatie over aandeelhouders in Nederlandse bv’s en niet-beursgenoteerde nv’s, afkomstig uit notariële akten, die het notariaat opgeeft aan het CAHR, mag volgens de beroepsorganisatie niet op straat komen te liggen. Hoe meer personen en instanties toegang krijgen tot het CAHR, hoe groter de kans dat dit gebeurt. Zeker wanneer het andere partijen dan het notariaat en overheidsinstellingen betreft. Volgens de KNB is het uitgangspunt van het CAHR dat het slechts toegankelijk is voor overheidsinstellingen in het kader van controle, toezicht, handhaving en opsporing en voor het notariaat in het kader van zijn recherchewerkzaamheden en niet voor Wwft-instellingen in het kader van hun Wwft-verplichtingen.

De SP-nota wordt waarschijnlijk eind februari behandeld door de Commissie V&J van de Tweede Kamer. De KNB zal bij die gelegenheid opnieuw de zorgen over een breed toegankelijk register naar voren brengen.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Aandeelhoudersregister (landelijk) en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s