Consultatie NBA-handreiking over ondersteuning door de accountant bij een uitkeringstoets

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) is op 16 oktober jl. een consultatie gestart over een handreiking inzake de rol van accountants bij de uitkeringstest. Er kan worden gereageerd tot en met 30 november a.s. In de concepthandreiking wordt ingegaan op de volgende vragen:

  • Wat houden de balanstest en uitkeringstoets in?
  • Welke rol kan de accountant bij zijn cliënt vervullen?
  • Hoe kan de accountant een samenstellingsopdracht voor een liquiditeitsprognose aanpakken?

De NBA schrijft over de reden voor de handreiking:

Deze handreiking is geschreven om de praktijk te ondersteunen bij werkzaamheden rond dividenduitkeringen. Accountants willen hun cliënten graag helpen bij het beantwoorden van vragen over het uitkeren van dividend maar lopen daar ook risico’s mee. Het bepalen van de geoorloofdheid van de uitkering is een verantwoordelijkheid van het bestuur en niet van de accountant. Onbedoeld kan een accountant door het geven van een advies in een situatie belanden waarbij hij een deel van de verantwoordelijkheid van het bestuur voor de uitkeringstoets overneemt. Hij loopt het risico dat eventuele benadeelden door een dividenduitkering hem daarop aanspreken. Een ander aandachtspunt is dat de wet wel een norm geeft maar geen gedetailleerde voorschriften over de wijze waarop door het bestuur van de BV  een uitkeringstoets moet worden gedaan.

Meer informatie op deze pagina. De concepthandreiking (pdf) staat hier.

Aanvulling 19 november 2014

Ik heb meegedaan aan de consultatie. Mijn reactie is hier te vinden.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Accountant en ondernemingsrecht, Uitkeringen (o.a. dividend) en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s