Erasmus Universiteit Rotterdam, 5 november a.s.: symposium ‘De toekomst van de beurs en de beursvennootschap’

De Rotterdamse universiteit gaat zich buigen over Amsterdamse fenomenen, in een symposium dat op 5 november a.s. ‘s-middags zal plaats vinden. De intro:

Het Instituut voor Ondernemingsrecht (IvO) & het IvO center for Financial Law & Governance (ICFG) organiseren op woensdag 5 november 2014:

Symposium
‘De toekomst van de beurs en de beursvennootschap’

Sinds 1 januari van dit jaar verwelkomde de Amsterdamse beurs vijf nieuwkomers. En volgens de berichtgeving in de pers zullen in het najaar van 2014 nog enkele beursnoteringen in Amsterdam plaatsvinden. Het lijkt dus goed te gaan met de beurs en de Nederlandse beursvennootschap.

De onderliggende trend is echter een andere. In de periode 2003 – 2013 is het aantal Nederlandse beursvennootschappen met een notering op de Amsterdamse beurs bijna gehalveerd. Tegelijkertijd is in die periode het aantal Nederlandse beursvennootschappen met een beursnotering buiten Amsterdam bijna verdubbeld. Een andere recente ontwikkeling is de opkomst van zogenoemde ‘corporate inversions’ in de Verenigde Staten van Amerika. Amerikaanse beursvennootschappen verplaatsen daarbij om uiteenlopende redenen hun zetel buiten Amerika. Bijvoorbeeld door een Nederlandse tophoudstermaatschappij op te richten, welke vervolgens in Amerika een beursnotering krijgt.

Deze ontwikkelingen roepen belangwekkende vragen op. Wat is de toekomst van de beurs en de Nederlandse beursvennootschap? Moet 2014 als kantelpunt worden beschouwd, of blijven de onderliggende oorzaken voor het teruglopende aantal beursnoteringen op de Amsterdamse beurs relevant? Zal het Nederlandse vennootschapsrecht in toenemende mate worden gebruikt voor ‘corporate inversions’? En hoe aantrekkelijk is een beursnotering eigenlijk in de praktijk? Tijdens dit symposium zal aan deze vragen door gezaghebbende sprekers uit de wetenschap én de praktijk aandacht worden geschonken.

Er zal worden gesproken door:

  • Prof. mr. J.B.S. (Steven) Hijink, hoogleraar Erasmus School of Law en advocaat Stibbe Advocaten en Notarissen
  • Mr. W.B. (Wouter) Kuijpers, Eumedion en Erasmus School of Law
  • Mr. M.A.J. (Manon) Cremers, notaris Stibbe Advocaten en Notarissen
  • Drs. B. (Bert) Groenewegen, CFO Ziggo NV

Meer informatie over het symposium en de aanmelding(skosten) vindt u hier: http://www.esl.eur.nl/icfgbeurs

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Naamloze vennootschap, Rechtspersonenrecht overig en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s