MKB-Nederland ontevreden over handelsregister

Ter gelegenheid van de Week van Veiligheid organiseerden MKB-Nederland en VNO-NCW in de Haagse Malietoren de bijeenkomst ‘Kwetsbaar voor fraude…? Ja!‘. In diverse artikelen is verslag gedaan van deze bijeenkomst.

In een artikel van 9 oktober 2014 op de site van MKB-Nederland ‘Ondernemer moet kunnen vertrouwen op Handelsregister‘ is vermeld dat de voorzitter van die organisatie van mening is dat het handelsregister niet goed functioneert. Intro:

De overheid moet het bedrijfsleven beter faciliteren in de strijd tegen fraude. Zo zou het Handelsregister van de Kamers van Koophandel veel betrouwbaardere informatie moeten bevatten dan nu het geval is. Dat kan door gegevens bijvoorbeeld te koppelen aan die van de Belastingdienst. “Als er tachtig bedrijven op één privéadres staan ingeschreven, is dat toch een teken aan de wand dat er iets niet klopt”, zegt voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland. “Maar het systeem signaleert dat nu niet.”
Fraude kent vele verschijningsvormen en kost het bedrijfsleven 3,7 miljard euro per jaar. “Dat is 10 miljoen euro per dag”, aldus Van Straalen. En de pakkans van fraudeurs is nog geen 5 procent. “Dat mogen we niet accepteren. De urgentie om daar iets aan te doen is groot. Fraude brengt niet alleen de economie schade toe, maar tast ook het vertrouwen in het handelsverkeer ernstig aan. En er zijn veel meer soorten van fraude dan je als ondernemer kunt weten.”

Dit bericht is opmerkelijk, omdat de overheid juist druk bezig is met het beter inzetten van het handelsregister en andere registers.
Dat is al begonnen met de Wet controle op rechtspersonen, die tot doel heeft op basis van allerlei registraties risicomeldingen te genereren. Het is niet duidelijk of deze wet effectief is (berichten op dit blog: 1, 2, 3, 4). Inmiddels is daar van alles bijgekomen respectievelijk staat op stapel, zie de rubriek ‘Bestrijding misbruik rechtspersonen’.

Of het handelsregister onvoldoende betrouwbaar is, is voor mij de vraag. Het is echter wel goed mogelijk dat de bestaande middelen onvoldoende worden ingezet.

Meer informatie

Informatie op dit blog:

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Aandeelhoudersregister (landelijk), Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Ondernemersplein, handelsregister en KvK en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s