Notariaat overhandigt eerste Europese paspoort voor rechtspersonen

Notarissenorganisatie KNB laat op de website weten dat het model van het Europese paspoort voor rechtspersonen is overhandigd aan de voorzitter van de Raad van Europese notarissen (CNUE):

KNB – Notariaat overhandigt eerste Europese paspoort voor rechtspersonen
03 oktober 2014

Franc Wilmink, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft vrijdag 3 oktober het eerste model van het Europese paspoort voor rechtspersonen overhandigd aan CNUE-voorzitter André Michielsens. Hij deed dit tijdens het notariële jaarcongres ‘Notaris over de grenzen’ in Rotterdam. Met dit paspoort kan snel betrouwbare informatie over een rechtspersoon worden verkregen.

Het paspoort bevat meer informatie dan nu openbaar wordt gemaakt in het handelsregister, zoals bijvoorbeeld de namen en adressen van aandeelhouders met een belang van 25 procent of meer. Ondernemers die grensoverschrijdend zaken doen, kunnen het van hun Nederlandse notaris krijgen en gebruiken in hun contacten met buitenlandse notarissen of andere ondernemers.

Nuttig instrument
De bedoeling is dat de Europese notarissen door het afgeven van zo’n paspoort een bijdrage leveren aan de bevordering van de internationale handel. Er is namelijk grote behoefte aan betrouwbare informatie, maar het zal nog jaren duren voordat de handelsregisters uit de lidstaten op elkaar zijn aangesloten. Daarop vooruitlopend kan een rechtspersonenpaspoort een nuttig instrument zijn. Michielsens van de Raad voor Europese notarissen (CNUE) is blij met het initiatief: ‘Het is mooi dat Nederland het voortouw neemt, proficiat.’

Subsidie
Het idee voor een Europees paspoort is afkomstig van notaris Ruud van Helden: ‘Met het paspoort willen wij een positieve bijdrage leveren aan het ondernemingsrecht’, zegt hij. De Europese commissie heeft subsidie toegekend om het internationaal paspoort voor rechtspersonen in digitale vorm uit te werken. Het paspoort is begin volgend jaar beschikbaar.

In het model dat ik heb ingezien, is een ‘certificate’ van een notaris opgenomen, waarin de notaris verklaart dat hij een aantal feiten inzake de rechtspersoon heeft geconstateerd. Als bijlagen zijn opgenomen:

  • de statuten,
  • een uittreksel uit het handelsregister,
  • kopieën van paspoorten van de statutair directeuren,
  • een kopie van de registratie bij de belastingdienst en
  • kopieën van paspoorten van personen met een kapitaalbelang of zeggenschapsbelang van meer dan 25% in de onderneming.

Ook trof ik in het model een “ubo” verklaring aan, een verklaring van natuurlijke personen dat zij ubo zijn in de zin van de Wwft.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Aandeelhoudersregister (landelijk), Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Europa en het rechtspersonenrecht, Europese rechtsvormen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s