De toekomst van risicobeheersing in Nederland

Accountants zijn dol op “internal control”.
Juridisch is daar ook het nodige van te zeggen, zo blijkt uit de op NJBlog aangekondigde scriptie “Van  internal  control  &  New  Governance of de toekomst van risicobeheersing in Nederland”, geschreven door Philippe L. Hezer.

De auteur introduceert het onderwerp van zijn scriptie op pagina 11 als volgt (exclusief verwijzingen naar noten):

Het centrale onderwerp van deze thesis, internal control, speelt een belangrijke rol bij het tegengaan van waardevernietiging. Kernachtig geformuleerd, ziet internal control op het identificeren en (al dan niet vooraf) inschatten van mogelijke risico’s voor een onderneming. De  term ‘risico’ wordt in deze context breed uitgelegd: deze term omvat financiële risico’s en operationele verwikkelingen maar bijvoorbeeld ook mogelijke problemen die kunnen ontstaan als  gevolg van nieuwe wetgeving. (…)

Hoewel internal control van origine een leerstuk is uit de accountancy, heeft internal control  zich in de loop der jaren ontpopt tot een ‘key regulatory and public policy object’. De invloed  van de rechtsgeleerdheid op internal control neemt toe, internal control is steeds meer onderhevig aan juridisering. Dit terwijl het bijzonder lastig blijkt om deze materie onder te brengen  in  regelgeving.  Op  de  huidige  regeling  omtrent  internal  control  in  Nederland  is  dan  ook  de  nodige kritiek geuit. De vraag is echter of de traditionele benadering van regelgeving wel effectief is in deze kwestie.

Deze thesis strekt tot een pleidooi om af te stappen van traditionele ‘rules-based’ regelgeving  ten gunste van een ‘principles-based’ benadering van internal control. De Amerikaanse New  Governance  theorie  kan  een  raamwerk  bieden  waarmee  deze  benadering  van  regelgeving  wordt vormgegeven. Uiteindelijk wordt hiermee een cultuuromslag beoogd. Het doel is om te  komen tot een bedrijfscultuur  waarbij transparantie en dialoog centraal staan; een kritische  cultuur met sterke checks and balances. Internal control zou dan op logische wijze verweven  zijn met de onderneming.

Het gaat in de scriptie om risicobeheersing bij ondernemingen. Interessant is dat de auteur veronderstelt dat onze huidige regelgeving rules-based zou zijn (is dat zo?) en een Amerikaans voorbeeld met betrekking tot zogenaamde ‘principles-based’ regelgeving wil volgen (dat we al kennen van het financiële toezicht en de witwasbestrijding en waar het nodige van te zeggen valt). In ieder geval is het een interessant onderwerp en is het nuttig dat er door een jurist over wordt nagedacht.

Meer informatie

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Accountant en ondernemingsrecht, Bestuur en toezicht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De toekomst van risicobeheersing in Nederland

  1. Philippe Hezer zegt:

    Wat mooi om mijn scriptie hier terug te zien! Kleine kanttekening; ik stel juist dat Nederland een principles-based benadering kent welke voortvloeit uit de Nederlandse corporate governance code. Amerika kent daarentegen een rules-based benadering, vastgelegd in de Sarbanes-Oxley Act. Ik sta onze principles-based benadering voor, nu ik van mening ben dat internal control zich niet goed laat vatten in stringente regelgeving. In de doctrine wordt echter veelal kritisch gesproken over de Nederlandse regelgeving omtrent internal control, waarbij veelvuldig wordt gepleit voor meer en strengere (rules-based!) regelgeving. Mijn scriptie is feitelijk een tegenreactie daarop, waarin ik plet voor een principles-based benadering aan de hand van de Amerikaanse New Governance theorie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s