EU subsidie voor internationaal paspoort voor rechtspersonen, dat ook gegevens inzake de “ubo” zal gaan bevatten

Uit een bericht op de KNB-site blijkt dat de Europese commissie heeft besloten subsidie toe te kennen om het internationaal paspoort voor rechtspersonen in digitale vorm uit te werken, zie hierna. Dit paspoort zal ook de gegevens van de “uiteindelijk belanghebbende” in de zin van de antiwitwasrichtlijnen gaan bevatten.

EU subsidie voor internationaal paspoort voor rechtspersonen
31 juli 2014

De Europese commissie heeft besloten subsidie toe te kennen om het internationaal paspoort voor rechtspersonen in digitale vorm uit te werken. Dit op verzoek van het Europees Notarieel Netwerk (RNE/ENN).
Het paspoort is een middel om snel betrouwbare informatie over een rechtspersoon te krijgen. Het bevat meer informatie dan nu openbaar wordt gemaakt in het handelsregister, zoals bijvoorbeeld de namen en adressen van aandeelhouders met een belang van 25 procent of meer.

Controleformulier
Het Europees Notarieel Netwerk heeft al een digitaal Europees controleformulier voor notariële volmachten beschikbaar. Notarissen kunnen dit op de site van RNE/ENN downloaden. Op vergelijkbare manier gaat het ENN nu een paspoort voor rechtspersonen ontwikkelen. De Raad voor Europese Notarissen heeft het voorstel eerder omarmd. Zo staat in het Plan 2020: ‘Making it easier for businesses to move around Europe thanks to the creation of tools to check the reliability of the business’s representatives and constituents.’

Voor eind 2014 moet het digitale format voor het paspoort gereed zijn.

Aanvulling 22 september 2014

In Notariaat Magazine van september 2014 is een berichtje over dit onderwerp verschenen:

EU-subsidie voor internationaal  paspoort voor rechtspersonen

De Europese commissie heeft besloten  subsidie toe te kennen om het internationaal paspoort voor rechtspersonen  in digitale vorm uit te werken. Dit op  verzoek van het Europees Notarieel  Netwerk (RNE/ENN). Het paspoort is een middel om snel betrouwbare informatie over een rechtspersoon  te krijgen. Het bevat meer informatie dan nu openbaar wordt gemaakt in het handelsregister, zoals de namen en adressen  van aandeelhouders met een belang van  25 procent of meer (zie ook het artikel van   mr. E.E.G. Gepken-Jager in WPNR 7027/p. 667).

Het Europees Notarieel Netwerk heeft al een  digitaal Europees controleformulier voor  notariële volmachten beschikbaar. Notarissen  kunnen dit op de site van RNE/ENN down- loaden. Op vergelijkbare manier gaat het ENN  nu een paspoort voor rechtspersonen ontwikkelen. De Raad voor Europese Notarissen heeft  het voorstel eerder omarmd. Voor eind 2014  moet het digitale format voor het paspoort  gereed zijn.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Controle op rechtspersonen, Ondernemersplein, handelsregister en KvK en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s