Stand van zaken Europese eenpersoonsvennootschap (single-member private limited liability companies)

Na lancering van het plan voor de eenpersoonsvennootschap door de Europese Commissie is het nu afwachten wat er gaat gebeuren. Onderstaand enige informatiebronnen. (Na 9 juli 2014 nog enkele aanvullingen.)

EU

Europese stemmen

Nederland

  • In Nederland is een internetconsultatie gehouden, die op 18 april van start is gegaan en op 26 mei jl. is gesloten.
  • Op 23 mei jl. is een Nederlandse fiche bekend gemaakt, met het standpunt van Nederland. Zie over de fiche ook mijn weblogbericht. Nederlands standpunt: “Het kabinet ondersteunt het streven van de Europese Commissie om grensoverschrijdende activiteiten van (MKB)ondernemers te bevorderen en de kosten die met de oprichting van buitenlandse dochtermaatschappijen gemoeid gaan, te verminderen. Het kabinet meent evenwel dat het richtlijnvoorstel verder gaat dan noodzakelijk om deze doelstellingen te bereiken. Het kabinet meent weliswaar dat een Europese rechtsvorm een meerwaarde kan hebben, maar ook dat de concurrentie tussen nationale rechtsvormen tot goede resultaten en innovatie kan leiden, omdat nationale rechtsvormen dichtbij de specifieke praktijk van lidstaten staan. Als uit de nationale praktijk blijkt dat er behoefte is om de regelgeving te wijzigen, zal deze noodzaak in Europees verband wellicht niet altijd worden gevoeld, of andersom. Het kabinet ziet de identificatie van oprichters in geval van online-registratie als aandachtspunt in het kader van het tegengaan van misbruik van rechtspersonen.
  • Op 26 mei jl. is het advies van de Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht van de KNB en NOVA verzonden, zie ook mijn artikel
  • Op 28 mei jl. schreef de KNB over het voorstel, zoals ook vermeld in mijn artikel
  • Op 12 juni 2014 heeft de KNB kritiek geleverd op het voorstel. De aankondiging is ook te lezen in mijn weblogbericht
Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Eenpersoonsvennootschap, Europa en het rechtspersonenrecht, Europese rechtsvormen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s