Dieleman: “Vermijd ‘Baron von Münchhausen’- effect in de jaarrekening!” | dochtervennootschap met grote vordering op moedervennootschap

Voor AccountancyNieuws schreef Anton Dieleman een artikel over de jaarrekeningrechtelijke perikelen rondom een dochtervennootschap waarvan de activa vrijwel uitsluitend bestaat uit een vordering op de moedermaatschappij. Problemen ontstaan als de moeder die vordering alleen kan betalen als de dochter dividend uitkeert. Intro:

Met een zekere regelmaat kom je het in de praktijk tegen. Een dochtervennootschap waarvan de actiefzijde van de balans (nagenoeg) uitsluitend bestaat uit een vordering op de moedermaatschappij, terwijl de activa van de desbetreffende moeder (nagenoeg) uitsluitend de aandelen omvatten van de desbetreffende deelneming. Dit levert een interessant vraagstuk op voor het opmaken – maar evenzeer het samenstellen, beoordelen of controleren – van de jaarrekening van die dochtervennootschap. Want wat is de waarde van de vordering op de moeder in de jaarrekening van die dochtervennootschap? Op welke wijze moet deze vordering worden gepresenteerd? Het risico bestaat dat de balans van een dergelijke dochtervennootschap een staaltje ‘Baron von Münchhausen’- accounting reflecteert.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Accountant en ondernemingsrecht, Jaarstukken en financiële verantwoording, Uitkeringen (o.a. dividend) en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s