KNB en NOvA pleiten voor wettelijke regeling grensoverschrijdende omzetting nv’s en bv’s

Onlangs is een consultatie over grensoverschrijdende omzetting van nv’s en bv’s afgesloten (voorontwerp, mvt). Het KNB meldt op de website en in de nieuwsbrief van 24 april 2014 naar aanleiding van de consultatie het volgende:

KNB en NOvA pleiten voor wettelijke regeling grensoverschrijdende omzetting nv’s en bv’s
17 april 2014

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) adviseren de wetgever op korte termijn een wettelijke regeling in te voeren voor grensoverschrijdende omzetting van nv’s en bv’s. Dit om mogelijk misbruik van rechtspersonen die uit Nederland willen vertrekken te voorkomen. De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht pleit hiervoor in een advies dat namens de beide beroepsorganisaties is uitgebracht. Zij vinden dat de wetgever niet moet wachten op de mogelijke invoering van een Veertiende Richtlijn.
Grensoverschrijdende omzetting kan leiden tot aantasting van de positie van belanghebbenden, zoals crediteuren bij de om te zetten rechtspersoon. Zolang er geen wettelijke regeling is, moet de praktijk zich behelpen met doorgaans zelf ontworpen regelingen om de positie van belanghebbenden te beschermen. Dit is onvoldoende. Bedrijven beroepen zich op uitspraken van het Hof van Justitie over de vrijheid van vestiging. De Commissie vindt dat er een wettelijke regeling moet komen waardoor voor iedereen de gewenste duidelijkheid ontstaat. Vergroting van de grensoverschrijdende mobiliteit is mooi, maar moet niet leiden tot misbruik.

Algemene bepaling
De Commissie pleit er daarnaast voor alvast een algemene bepaling op te nemen waardoor de regeling op eenvoudige wijze ook van toepassing wordt verklaard op verenigingen, coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen en stichtingen. Een eerste verkenning naar een dergelijke regeling wordt uitgewerkt in de bijlage bij het advies.

Meer informatie: het advies van KNB en NOvA

Aanvulling 4 augustus 2014
Zie over de fiscale aspecten van grensoverschrijdende omzetting het artikel “Omzetting of verdubbeling van BV’s?” van Peter Wattel op NJBlog

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Flexibilisering bv-recht, Grensoverschrijding, Naamloze vennootschap en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s