Internetconsultatie inzake Europese voorstellen langetermijnbetrokkenheid van aandeelhouders en “say on pay”

Europa heeft plannen met de rol van aandeelhouders bij beursvennootschappen. Onderstaand uit de aankondiging van de Nederlandse internetconsultatie inzake langetermijnbetrokkenheid van aandeelhouders en “say on pay”.

De Europese Commissie heeft op 9 april 2014 een richtlijnvoorstel gepresenteerd om de betrokkenheid van aandeelhouders te versterken en aandeelhouders te laten stemmen over de beloning van bestuurders van beursvennootschappen (“say on pay”).

Doel van de regeling
Het voorstel strekt tot de verwezenlijking van de volgende doelstellingen:
1) Vergroten van de mate en kwaliteit van de betrokkenheid van vermogensbezitters en vermogensbeheerders met de vennootschappen waarin wordt belegd;
2) Tot stand brengen van een sterkere relatie tussen beloning en prestaties van bestuurders van vennootschappen;
3) Vergroten van de transparantie van transacties met verbonden partijen en verbeteren van het toezicht van aandeelhouders op dergelijke transacties;
4) Waarborgen van de betrouwbaarheid en kwaliteit van het advies van volmachtadviseurs;
5) Bevorderen van de doorgifte van grensoverschrijdende informatie binnen de gehele beleggingsketen, in het bijzonder door identificatie van aandeelhouders.

Concept regeling
Concept regeling richtlijnvoorstel bevorderen aandeelhoudersbetrokkenheid
Versie NL | 200 kB

Doelgroepen die door de regeling worden geraakt
Beursvennootschappen, bestuurders van beursvennootschappen, aandeelhouders in beursvennootschappen, institutionele beleggers, vermogensbeheerders, volmachtadviseurs.

Verwachte effecten van de regeling
De Europese Commissie verwacht dat het voorstel positieve economische gevolgen heeft, omdat het de corporate governance van beursvennootschappen verbetert en bijdraagt aan hun duurzaamheid op lange termijn. De Commissie schat in dat het voorstel effect kan hebben op de concurrentiekracht van Europese beursvennootschappen, omdat het de lastendruk in beperkte mate verhoogt.

Doel van de consultatie
Doel van de consultatie is de standpunten van Nederlandse belanghebbenden over bepaalde onderwerpen in deze richtlijn te inventariseren. De inventarisatie zal worden gebruikt om het Nederlandse standpunt voor de onderhandelingen in Brussel nader te bepalen. Wij zijn vooral geinteresseerd in de verwachte effecten van het richtlijnvoorstel voor de praktijk.

Meer informatie

Nog meer informatie:

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Europa en het rechtspersonenrecht, Europese rechtsvormen, Naamloze vennootschap en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s