Te late deponering jaarstukken kan ondernemer nog lang achtervolgen | strafblad ondernemer: geen VOG RP, geen GVA

In AccountancyNieuws van 18 april 2014 verscheen mijn artikel “Te late deponering jaarstukken kan ondernemer nog lang achtervolgen” met de subtitel “Strafblad ondernemer: geen VOG RP, geen GVA”.

Intro:

Niet tijdig deponeren van de jaarrekening is een economisch delict. Deponeert uw cliënt te laat, dan kan dat voor hem op een boete uitdraaien en een strafblad. Allebei hoogst vervelend, maar het venijn zit in het strafblad dat lang doorwerkt. Want wordt de ondernemer gevraagd om een Verklaring omtrent het gedrag inzake rechtspersonen (VOG RP) of een Gedragsverklaring aanbesteden (GVA), dan kan hij het met een strafblad wel schudden dat hij deze verklaringen krijgt.

Lees verder (pdf-bestand)

Aanvulling 30 juni 2014
Dat de VOG aan belang wint blijkt onder meer uit dit artikel “De lessen uit tien jaar vastgoedaffaires” door Harry Lensink & Map Oberndorff.

Aanvulling 19 september 2014
In Ars Aequi verscheen het artikel van P.M. Schuyt & L.M. Schoutsen, “De VOG: integriteitsverklaring ten behoeve van schijnzekerheid”, AA 2014, p. 629-632 (afl. 9). Zie ook de samenvatting op de Ars Aequi site, waar de volgende introductie staat:

Onlangs werd een wetswijziging aangekondigd op basis waarvan het mogelijk wordt afgifte van een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) te weigeren op grond van enkel politiegegevens. Dit lijkt haaks te staan op een meer inhoudelijk toetsingskader dat de Afdeling Bestuursrechtspraak lijkt te ontwikkelen. Hoe verhouden deze ontwikkelingen zich tot de functie van de VOG als integriteitsinstrument?

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Accountant en ondernemingsrecht, Jaarstukken en financiële verantwoording en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Te late deponering jaarstukken kan ondernemer nog lang achtervolgen | strafblad ondernemer: geen VOG RP, geen GVA

 1. Zie over het openbaar maken van de jaarrekening artikel 394, met name de eerste drie leden:

  1. De rechtspersoon is verplicht tot openbaarmaking van de jaarrekening binnen acht dagen na de vaststelling. De openbaarmaking geschiedt door nederlegging van een volledig in de Nederlandse taal gesteld exemplaar of, als dat niet is vervaardigd, een exemplaar in het Frans, Duits of Engels, ten kantore van het handelsregister dat wordt gehouden door de Kamer van Koophandel. Op het exemplaar moet de dag van vaststelling en goedkeuring zijn aangetekend.

  2. Is de jaarrekening niet binnen twee maanden na afloop van de voor het opmaken voorgeschreven termijn overeenkomstig de wettelijke voorschriften vastgesteld, dan maakt het bestuur onverwijld de opgemaakte jaarrekening op de in lid 1 voorgeschreven wijze openbaar; op de jaarrekening wordt vermeld dat zij nog niet is vastgesteld. Binnen twee maanden na gerechtelijke vernietiging van een jaarrekening moet de rechtspersoon een afschrift van de in de uitspraak opgenomen bevelen met betrekking tot de jaarrekening neerleggen ten kantore van het handelsregister, met vermelding van de uitspraak.

  3. Uiterlijk dertien maanden na afloop van het boekjaar moet de rechtspersoon de jaarrekening op de in lid 1 voorgeschreven wijze openbaar hebben gemaakt.

  In lid 2 eerste volzin wordt de jaarrekening genoemd die niet door de algemene vergadering is vastgesteld maar die wel door het bestuur is opgemaakt, deze wordt soms “voorlopige jaarrekening” genoemd, maar is wat inhoud betreft hetzelfde als de definitieve. In de praktijk accepteert de Kamer van Koophandel een op een later tijdstip door de algemene vergadering vastgestelde jaarrekening.

 2. E. Stroo zegt:

  Ellen, is het deponeren van een voorlopige jaarrekening gelijk aan het niet tijdig deponeren en binnen hoeveel tijd moet er dan wel een definitieve jaarrekening gedeponeerd worden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s