Einde one-tier model voor verenigingen?

http://www.knb.nl/cms/streambin.aspx?requestid=99dd714e-cf4d-4cf0-9394-d0b6cc954c80In het aprilnummer van het tijdschrift VM-Update (pdf, alleen voor abonnees), een digitaal tijdschrift voor professionals van verenigingen, branche- en beroepsorganisaties, verscheen mijn artikel “Einde one-tier model?”. In dat artikel bespreek ik de plannen van het ministerie van Veiligheid en Justitie om het one-tier model bij verenigingen onmogelijk te maken. Die plannen zijn opgenomen in het consultatievoorstel Wet bestuur & toezicht bij rechtspersonen, dat ik al eerder op dit weblog heb aangekondigd.

Degenen die bezwaar hebben tegen het verdwijnen van het one-tier model bij verenigingen, doen er goed aan om aan de consultatie mee te doen.

Aanvulling 12 mei 2014
Inmiddels heeft een commissie van de KNB en NOvA het standpunt in de consultatie bestuur & toezicht rechtspersonen bekend gemaakt. KNB en NOvA pleiten voor de mogelijkheid van een one-tier model bij stichting en vereniging.

Aanvulling 15 mei 2014
In het mei-nummer van VM-Update verscheen mijn artikel “Nieuwe regels voor bestuur en toezicht in aantocht“. De subtitel is “Wat houdt het in als bestuurders van verenigingen en stichtingen over dezelfde kam worden geschoren als die van de bv en de nv?“.
Het artikel gaat over de gevolgen van het consultatievoorstel bestuur & toezicht bij rechtspersonen voor bestuurders en toezichthouders bij verenigingen. Het artikel kan hier kan worden gedownload (pdf).

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuur en toezicht, One-tier/two-tier systeem, Vereniging en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s