Civielrechtelijke rol van aandeelhoudersregister wordt door minister van veiligheid niet belangrijk gevonden

De afgelopen tijd is het een en ander gezegd over de plannen inzake het overheidsregister van aandeelhouders. Een aandeelhoudersregister in civielrechtelijke zin lijkt het niet te zijn. Onderstaand een overzicht.

De plannen komen aan bod in een brief van 28 maart jl. van de minister van veiligheid over fraudebestrijding. In de brief komt tot uitdrukking dat de civielrechtelijke rol van het aandeelhoudersregister niet belangrijk wordt gevonden.

Instelling van een centraal aandeelhoudersregister
Rechtspersonen zijn onmisbaar in het handelsverkeer, maar worden ook gebruikt en misbruikt om illegale activiteiten te verhullen of crimineel vermogen wit te wassen. Dit kan grote maatschappelijke schade veroorzaken. Om hier effectief tegen op te treden moeten toezichthoudende en handhavende instanties kunnen beschikken over zoveel mogelijk relevante informatie. Dit heeft geleid tot het kabinetsbesluit tot de instelling van een centraal aandeelhoudersregister. Dit heeft betrekking op de registratie van aandelen op naam in besloten of niet-beursgenoteerde naamloze vennootschappen. Het register biedt geautoriseerde publieke diensten de mogelijkheid eenvoudig vast te stellen wie de aandeelhouders van een BV zijn en welke aandelen (in welke rechtspersonen) bepaalde personen hebben.

Uit een een verslag van een algemeen overleg over het faillissementsrecht, vastgesteld 17 maart 2014 blijkt dat kamerlid Recourt het volgende heeft opgemerkt:

Allereerst het centraal aandeelhoudersregister. Ik vraag het maar weer: wat is de stand van zaken hieromtrent? Ik verwijs in dit verband naar een artikel in de krant waarin een notaris wijst op het gevaar dat bestuurders zich achter een stichting gaan verschuilen. De stichting wordt bestuurder van een bv en vervolgens kun je dan niet terugvinden in het register van de Kamer van Koophandel wie de stichtingbestuurders zijn. In het kader van het centraal aandeelhoudersregister is mijn vraag dan ook op welke manier voorkomen wordt dat men zich achter zo’n stichting kan verschuilen en ervoor gezorgd wordt dat de natuurlijke bestuurders van zo’n stichting in beeld komen op het moment dat dit nodig is.

Overigens begrijp ik niet hoe hij er bij komt dat bestuurders van stichtingen niet bij het handelsregister zouden zijn ingeschreven. Is er een lezer die mij kan vertellen waar het kamerlid het over heeft?

Gelijksoortige opmerkingen als in de brief van 28 maart jl. worden gemaakt in antwoorden op kamervragen door de kamer ontvangen op 5 maart 2014. Het register is panacee voor alle kwalen, zo blijkt uit het antwoord op kamervragen over het Slotervaart ziekenhuis (23 januari 2014).

Het blijft onbegrijpelijk waarom aan een apart centraal register wordt vastgehouden, een register dat niet de civielrechtelijke rol speelt die het aandeelhoudersregister in de bv en nv heeft.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Aandeelhoudersregister (landelijk), Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Flexibilisering bv-recht, Naamloze vennootschap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s