Bericht KNB over het Europese uboregister

Notarissenorganisatie KNB schrijft het volgende op de site:

Europees Parlement wil nieuwe maatregelen tegen witwassen en belastingontduiking
12 maart 2014
Het Europees Parlement heeft dinsdag 11 maart ingestemd met het instellen van een openbaar register waarin uiteindelijke belanghebbenden van bedrijven met naam worden genoemd. De Europese Raad van Ministers beslist binnenkort of ze akkoord gaan met deze nieuwe maatregelen tegen witwassen.

In Brussel wordt al enige tijd gewerkt aan een aanpassing van de bestaande EU-richtlijn tegen witwassen. Banken, accountants, notarissen, makelaars en casino’s worden door de richtlijn verplicht waakzamer te zijn voor verdachte transacties van hun cliënten. Daardoor wordt het moeilijker om dubieuze deals te verbergen en wordt belastingontduiking bestreden. Ook wordt een transactie eerder ‘ongebruikelijk’ genoemd, waardoor de meldingsplicht wordt verruimd. Voor Europarlementariër Judith Sargentini (Groenen/Groen Links), die de spil vormt in de onderhandelingen over deze richtlijn, is het aanscherpen van de richtlijn een belangrijke stap in de strijd tegen het gebruik van schimmige bedrijfsstructuren, waarachter belastingontduikers en criminelen zich kunnen verschuilen. Sargentini: ‘Het Europarlement stemde vandaag voor transparantie en tegen geheimzinnigheid.’

Aanvulling 26 mei 2014
Zie over het Europese uboregister ook twee artikelen in het FD.

Op 2 mei verscheen in het FD een artikel (betaalmuur) van Linda Reijling en Arnold van der Smeede, “Stemming EP mag privacy eigenaar niet schaden”, waarin de auteurs aangeven zich zorgen te maken over privacy en security van het Europese uboregister.

Op 9 mei jl. reageerde Judith Sargentini in het FD (artikel achter betaalmuur) op het artikel van 2 mei onder de titel ‘Privacy niet in het geding met openbaar register”. Zij schrijft “De schrijvers vrezen ook voor de privacy van de eigenaren van bv’s en niet-beursgenoteerde nv’s. Ik kan ze geruststellen. Hun privacy is bij mij in goede handen. Het EP schrijft precies voor wat er in het publiek register mag worden opgenomen. Het huisadres van de uiteindelijke eigenaren hoort daar niet bij. Daarnaast is er een stevige controlerende rol weggelegd voor de nationale autoriteit voor gegevensbescherming. Een openbaar register voor eigenaren geeft de samenleving de kans om grootschalige belastingontwijking aan te pakken en daar hebben we allemaal baat bij.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Controle op rechtspersonen, Europa en het rechtspersonenrecht, Europese rechtsvormen, Ondernemersplein, handelsregister en KvK en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s