Kamer van Koophandel wereldwijd erkend als uitgever van Legal Entity Identifiers

Hoewel de Legal Entity Identifier vooral van belang is voor de financiële toezichtwetgeving, lijkt het me nuttig voor de algemene praktijk om van dit verschijnsel af te weten. De AFM bericht op de website het navolgende:

Kamer van Koophandel wereldwijd erkend als uitgever van Legal Entity Identifiers
03-02-2014

Sinds begin dit jaar wordt de zogeheten Legal Entity Identifier (LEI) van de Kamer van Koophandel (KvK) wereldwijd door toezichthouders erkend. De KvK is één van de uitgevende instanties in de wereld van de LEI. De LEI is een wereldwijd uniek 20-cijferig nummer waarmee een rechtspersoon kan worden geïdentificeerd. Deze wereldwijde erkenning is afgegeven op voordracht van de AFM na een toetsing van de KvK-systemen.
De LEI zal in de EU in eerste instantie worden gebruikt om alle ondernemingen die derivatencontracten aangaan of het afsluiten daarvan faciliteren, te voorzien van een wereldwijd unieke identificatie. Dit zodat zij aan hun rapportageverplichtingen over derivaatcontracten kunnen voldoen.

Waarom een LEI-code?
Het uniforme gebruik van de LEI-codes is van belang omdat vanaf februari 2014 bedrijven al hun nieuwe én hun uitstaande derivaten moeten rapporteren aan dataregisters met een ESMA-vergunning: de zogenoemde Trade Repositories (TR). Dit volgt uit de nieuwe Europese EMIR-verordening, die sinds 16 augustus 2012 van kracht is. In de rapportages aan zo’n dataregister moeten deze bedrijven de LEI-code gebruiken om zichzelf, de begunstigde van de transactie, de tegenpartij en alle partijen die de transactie faciliteren, te identificeren. De LEI werd al enkele maanden in Nederland uitgegeven, maar was nog niet wereldwijd erkend. Dat is nu wel het geval.

Wat betekent de invoering van de LEI voor het toezicht van de AFM?
Alle bedrijven in de EU-landen met tenminste één afgesloten derivaat, moeten de LEI voor februari 2014 aanvragen. Dit geldt niet alleen voor financiële ondernemingen, maar ook voor bijvoorbeeld een MKB-bedrijf met een renteswap gecombineerd met een hypotheeklening. De AFM ziet er op toe dat bedrijven hun derivaten correct rapporteren. Dit betekent onder andere dat men een eigen LEI moet kunnen rapporteren. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen vallen onder het toezicht van DNB.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Ondernemersplein, handelsregister en KvK en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s