Ministerie ontwerpt nieuwe tekst voor artikel 2:210 lid 5 BW (“vereenvoudigde” vaststelling van de jaarrekening) – 2

Inmiddels is de tekst van de Nota naar aanleiding van het verslag inzake de Veegwet [*] op de site van de Tweede Kamer bekend gemaakt:

G
De leden van de VVD-fractie hebben een groot aantal vragen naar aanleiding van de tekst en de toelichting van het voorgestelde artikel 2:210 lid 5 BW, mede naar aanleiding van het artikel ‘Vereenvoudigde vaststelling jaarrekening wordt nog complexer’ van dhr. A. Dieleman in Accountancynieuws (22 november 2013, nr. 20).
Naar aanleiding van deze vragen heb ik besloten de wijziging van artikel 2:210, vijfde lid, BW uit het voorstel voor deze verzamelwet te halen. De discussie over dit artikel gaat het bestek van deze verzamelwet te buiten, die bedoeld is voor herstel van technische leemtes en gebreken. Ik zal op zo kort mogelijke termijn in een ander wetsvoorstel een voorstel tot aanpassing van artikel 210, vijfde lid, indienen, met inachtneming van de vragen van deze leden.

Het is dus nog even afwachten wat er gaat gebeuren.

[*] Herstel van wetstechnische gebreken en leemten alsmede aanbrenging van andere wijzigingen van ondergeschikte aard in diverse wetsbepalingen op het terrein van het ministerie van Veiligheid en Justitie (Verzamelwet Veiligheid en Justitie 2013), K. 33 771

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Accountant en ondernemingsrecht, Algemene vergadering, Jaarstukken en financiële verantwoording en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ministerie ontwerpt nieuwe tekst voor artikel 2:210 lid 5 BW (“vereenvoudigde” vaststelling van de jaarrekening) – 2

  1. Goed plan van de minister! Er is het afgelopen jaar veel gezegd over art. 210 lid 5, en zo langzamerhand dringt zich de vraag op of dit artikel (dat oorspronkelijk bedoeld was om onnodige formaliteiten te voorkomen) niet juist onnodige formaliteiten creëert (en tevens zorgt voor een (onbedoelde?) verkorting van de deponeringstermijn van jaarrekeningen).

    Ik neem aan dat het niet de bedoeling van de minister was om een (groot?) deel van de ca. 800.000 B.V.’s in Nederland te bewegen om hun statuten te laten aanpassen om daarin op te nemen dat van art. 210 lid 5 wordt afgeweken. Ook het door Dieleman voorgestelde alternatief (om art. 210 lid 5 als optie toe te staan, mits de statuten daar in voorzien) noodzaakt tot het aanpassen van de statuten. En dat allemaal om de situatie van voor de Flex-B.V. te herstellen! Het lijkt me eerlijk gezegd een beetje de wereld op zijn kop.

    Wellicht dat de minister met een wettekst kan komen die alle problemen omzeilt, maar misschien is het laten vervallen van art. 210 lid 5 nog geeneens zo’n slecht idee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s