Alternatief Bosse voor het overheidsregister van aandeelhouders

In de flex-bv groep op LinkedIn laat Wessel Bosse het volgende weten:

Naar aanleiding van mijn reactie op het artikel van mw Verkerk over het Centraal Aandeelhoudersregister, verzocht de redactie van het WPNR mij om het voorstel van een notarieel aandeelhoudersregister uit te werken. Hieronder mijn voorstel;

“Wat betreft de uitwerking van een wettelijke regeling voor een verplicht door de notaris bij te houden aandeelhoudersregister, zou ik willen voorstellen om de huidige wettelijke regeling van de verklaring van erfrecht (art. 4:188 BW en art. 49b en art. 50 Wet op het notarisambt) analoog op het aandeelhoudersregister toe te passen. Zo kan in lid 1 van art. 2:85/194 BW worden opgenomen dat niet het bestuur van de vennootschap maar de notaris een register houdt waarin de namen en adressen van de aandeelhouders en de overige in laatstgenoemde wetsartikelen genoemde gegevens worden vermeld. Daarmee wordt de huidige praktijk gecodificeerd. De overige bepalingen van genoemde wetsartikelen kunnen gehandhaafd blijven, behoudens hier en daar enkele aanpassingen, onder andere het vervangen van het woord “bestuur” door “notaris”. Hierdoor kan de vorm van de huidige aandeelhoudersregisters zoveel mogelijk gelijk blijven. De notaris geeft van de tot zijn protocol behorende aandeelhoudersregisters afschriften aan belanghebbenden conform art. 94b Wet op het notarisambt. De regeling met betrekking tot het afgeven van uittreksels en de inzage in de huidige leden 3 en 4 van art. 2:85 BW en de gelijkluidende leden 4 en 5 van art. 2:194 BW kan gehandhaafd blijven. Hierin of, misschien beter, in specifieke wetten kunnen deze rechten ook aan de opsporingsdiensten en toezichthouders worden toegekend, of worden volstaan met een regeling dat de aandeelhoudersregisters bij de belastingdienst moeten worden geregistreerd (zie boven).

Indien gewenst, kan bovendien overeenkomstig het huidige Centraal Testamenten Register (CTR), geregeld worden dat de notaris aan een door de KNB bijgehouden CAHR, het laatst door hem bijgehouden aandeelhoudersregister opgeeft en de naam van de vennootschap.

Toegang tot dit CAHR hebben dan alleen (kandidaat-)notarissen en de opsporingsdiensten en toezichthouders.
De kracht van dit voorstel is de eenvoud van de aan te brengen wijzigen en de kostenbesparing doordat van reeds bestaande notariële praktijk gebruik kan worden gemaakt en er niet bij de kamer van koophandel een nieuw centraal aandeelhoudersregister hoeft te worden ingesteld en ingericht om de door de politiek en de wetgever beoogde doelen van een centraal aandeelhoudersregister te bereiken.”

Overigens vraag ik mij af of hij er wel aan gedacht heeft dat het aandeelhoudersregister meer functies heeft. Zo kan ik me niet goed voorstellen dat bestuurders van vennootschappen steeds contact met de notaris zullen willen opnemen (met kosten) om gegevens inzake hun eigen vennootschappen te raadplegen. In de LinkedIn discussie heb ik de volgende reactie geplaatst:

@Wessel Klinkt goed.
Heb je er aan gedacht dat het aandeelhoudersregister ook een interne functie heeft, onder meer voor het bestuur van de bv / nv, die bijvoorbeeld wil weten wat de adressen van aandeelhouders / certificaathouders zijn. Verder bestaan er ook enige wettelijke inzagerechten. Het lijkt me dat betrokkenen bij bv/nv voor dit soort dingen niet bij de notaris langs willen.
Is het niet beter om de nieuwe registratie te beperken tot registratie van ‘eigendomsverhoudingen’ waarbij de notaris toch al betrokken is (akten van oprichting, levering, verpanding)?

Discussieer mee op LinkedIn!

Aanvulling 25 april 2014
Het naschrift van mevrouw Verkerk naar aanleiding van het artikel van Wessel Bosse is ook op het internet na te lezen. Ik ben het helemaal met haar eens, zoals ik ook in de discussie op LinkedIn heb laten weten:

Wat mij betreft is voldoende als notarissen alles waarmee zij bemoeienis hebben (zoals oprichten, statuten wijzigen, leveren) centraal registreren, zo nodig met een linkje naar Dienst Justis en dat de rol van het aandeelhoudersregister ongewijzigd blijft.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Aandeelhoudersregister (landelijk) en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s