Overheidsplannen landelijk register aandeelhouders ten behoeve van de overheid ondoordacht

Karen Verkerk schreef een goed artikel over de ondoordachte overheidsplannen voor een landelijk aandeelhoudersregister. Dit artikel is ook verschenen in Weekblad voor Privaatrecht, Notariaat en Registratie (WPNR) 2014/7002, pagina 50.

Zie voor de parlementaire geschiedenis overheid.nl.
Op mijn weblog zijn eerdere berichten over dit onderwerp te vinden in categorie landelijk aandeelhoudersregister.

Op dit bericht kan ook in de LinkedIn groep worden gereageerd.

Aanvulling 18 februari 2014
Zorgelijk is dat politieke partijen geen enkele belangstelling lijken te hebben voor de civielrechtelijke aspecten van het aandeelhoudersregister. Net als door de minister van veiligheid wordt er door de partijen veel stoere spierballentaal gesproken.
Zie in dit verband het ronkende anti-fraudeplan van een van de huidige regeringspartijen, waarin wordt aangedrongen op “Snelle uitvoering van centraal aandeelhoudersregister” en waarin wordt beweerd “De PvdA wil daarom dat de aandeelhouders van bv’s voortaan in een centraal register komen te staan. Dan kan gemakkelijker achterhaald worden wie echt schuil gaat achter de wirwar van rechtspersonen, kunnen vage witwasconstructies en duistere geldstromen beter in beeld worden gebracht en desnoods worden aangepakt“.
Deze partij lijkt niet bekend met de Wet controle op rechtspersonen en ook niet met de civielrechtelijke kant van het aandeelhoudersregister.
Verder blijf ik het vreemd vinden dat er wordt geroepen dat allerlei zaken onduidelijk zijn, terwijl wij één instantie in Nederland hebben die heel veel heeft: de belastingdienst.

Aanvulling 25 februari 2014
Zie voor het voorstel van Wessel Bosse dit bericht en discussieer mee op LinkedIn.

Aanvulling 7 april 2014
Het nieuwe register komt aan bod in een brief van 28 maart jl. van de minister van veiligheid over fraudebestrijding. In de brief komt tot uitdrukking dat de civielrechtelijke rol van het aandeelhoudersregister niet belangrijk wordt gevonden.

Instelling van een centraal aandeelhoudersregister
Rechtspersonen zijn onmisbaar in het handelsverkeer, maar worden ook gebruikt en misbruikt om illegale activiteiten te verhullen of crimineel vermogen wit te wassen. Dit kan grote maatschappelijke schade veroorzaken. Om hier effectief tegen op te treden moeten toezichthoudende en handhavende instanties kunnen beschikken over zoveel mogelijk relevante informatie. Dit heeft geleid tot het kabinetsbesluit tot de instelling van een centraal aandeelhoudersregister. Dit heeft betrekking op de registratie van aandelen op naam in besloten of niet-beursgenoteerde naamloze vennootschappen. Het register biedt geautoriseerde publieke diensten de mogelijkheid eenvoudig vast te stellen wie de aandeelhouders van een BV zijn en welke aandelen (in welke rechtspersonen) bepaalde personen hebben.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Aandeelhoudersregister (landelijk) en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Overheidsplannen landelijk register aandeelhouders ten behoeve van de overheid ondoordacht

  1. Op 19 februari 2014 verscheen op de KNB site een berichtje waarin naar aanleiding van de PvdA voorstellen inzake fraudebestrijding het centrale register wordt aanbevolen. Zie http://www.knb.nl/nieuwsberichten/pvda-plan-tegen-witteboordencriminaliteit

  2. M. Rompes, notaris zegt:

    Het komt heel veel voor dat ondernemers het aandeelhoudersregister kwijt zijn. Voor de controle van de eigendom zou voor mij als notaris voldoende zijn een systeem als het centraal testamentenregister (CTR), waarin alleen aangetekend wordt welke notaris een akte heeft gepasseerd met een code voor de soort akte. Het CTR wordt aangehouden bij de KNB en van alle registers werkt dat het goedkoopst. Geef alleen notarissen online inzage in het Centraal aandeelhouders Register.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s