Ministerie V&J doet voorstel voor grensoverschrijdende omzetting kapitaalvennootschappen

Notarissenorganisatie KNB meldt dat de consultatie is gestart inzake een ambtelijk voorontwerp van het ministerie van Veiligheid voor een wetsvoorstel inzake grensoverschrijdende omzetting kapitaalvennootschappen.

Informatie over de consultatie is hier te vinden. Het doel van het voorstel wordt door het ministerie als volgt samengevat:

Doel van de regeling
Een grensoverschrijdende omzetting kan de belangen van crediteuren, (minderheids-)aandeelhouders en werknemers van de om te zetten kapitaalvennootschap schaden. Om deze belangen te beschermen, bevat de regeling voorwaarden voordat een grensoverschrijdende omzetting kan plaatsvinden.
Omdat het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft geoordeeld dat Nederland haar verplichtingen inzake werknemersmedezeggenschap bij grensoverschrijdende fusies van kapitaalvennootschappen niet is nagekomen, bevat het voorontwerp een regeling om de Nederlandse wet met de Europese regelgeving in overeenstemming te brengen.

Doelgroepen die door de regeling worden geraakt
Naamloze vennootschappen en besloten vennootschappen en hun aandeelhouders, crediteuren en werknemers.

Verwachte effecten van de regeling
Verduidelijken van de voorwaarden waaronder een grensoverschrijdende omzetting van een kapitaalvennootschap mogelijk is.

Onderstaand het bericht van KNB:

Opstelten doet voorstel voor grensoverschrijdende omzetting kapitaalvennootschappen
10 februari 2014

De minister van Veiligheid en Justitie wil voorwaarden stellen voordat een grensoverschrijdende omzetting van kapitaalvennootschappen kan plaatsvinden. Hij heeft hiervoor een wetsvoorstel ter consultatie aangeboden.

Opstelten doet dit om de belangen van crediteuren, (minderheids-)aandeelhouders en werknemers van de om te zetten kapitaalvennootschap te beschermen. Verder bevat het voorstel een wijziging van de regeling voor werknemersmedezeggenschap in geval van grensoverschrijdende fusies van kapitaalvennootschappen. Ook wil de minister de Nederlandse wet met de Europese regelgeving in overeenstemming brengen.

Consultatiefase
De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht zal namens de KNB en de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) op de consultatie reageren. Iedere belangstellende kan reageren. De einddatum van de consultatie is 18 april 2014.

Aanvulling 4 augustus 2014

Zie over de fiscale aspecten van grensoverschrijdende omzetting het artikel “Omzetting of verdubbeling van BV’s?” van Peter Wattel op NJBlog

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Flexibilisering bv-recht, Grensoverschrijding, Naamloze vennootschap, Omzetting rechtspersonen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s