Wet bestuur & toezicht deel 2 is in aantocht!

Op 6 februari jl. is een wetgevingsconsultatie gestart over een nieuw voorstel inzake bestuur en toezicht rechtspersonen, zie deze pagina. De “Wet bestuur & toezicht deel 2” is in aantocht!

Het consultatievoorstel wordt als volgt toegelicht:

De voorgestelde regeling uniformeert voor alle rechtspersonen de regels voor taakvervulling door bestuurders en toezichthouders alsmede de regels voor aansprakelijkheid in geval van onbehoorlijke taakvervulling. Ook worden de ontslaggronden verruimd voor slecht functionerende stichtingsbestuurders- en toezichthouders.

De voorgestelde regeling biedt een wettelijke grondslag aan de instelling van een toezichthoudend orgaan bij verenigingen en stichtingen en bevat een voor alle rechtspersonen geldende basisregeling voor de taak van het toezichthoudend orgaan en zijn leden. In de wet wordt vastgelegd dat bestuurders en toezichthouders van alle rechtspersonen het belang van de rechtspersoon voorop moeten stellen. Ook wordt voor alle rechtspersonen geregeld dat bestuurders en toezichthouders met een tegenstrijdig belang niet mogen deelnemen aan de beraadslaging en de besluitvorming alsmede dat bestuurders en toezichthouders die hun taak onbehoorlijk vervullen aansprakelijk kunnen zijn voor de daaruit voortvloeiende schade. Ten slotte worden de gronden voor ontslag van slecht functionerende stichtingsbestuurders en -toezichthouders verruimd en ook van toepassing op leden van het toezichthoudend orgaan.

Doelgroepen die door de regeling worden geraakt
Verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen, NV’s, BV’s, stichtingen

Verwachte effecten van de regeling
Verbetering van de kwaliteit van bestuur en toezicht bij verenigingen en stichtingen in semipublieke sectoren en bij overige verenigingen en stichtingen.

Notarissenorganisatie KNB schrijft over de consultatie het volgende:

Opstelten wil bestuur en toezicht stichting en vereniging verbeteren
07 februari 2014

De minister van Veiligheid en Justitie wil de kwaliteit van bestuur en toezicht bij verenigingen en stichtingen verbeteren. Hij heeft hiervoor een voorontwerp van wet voor advies aangeboden. In het voorontwerp worden ook enkele bepalingen op dat terrein voor alle rechtspersonen geüniformeerd.

De voorgestelde regeling biedt een wettelijke grondslag aan de instelling van een toezichthoudend orgaan bij verenigingen en stichtingen. Verder bevat de regeling een voor alle rechtspersonen geldende basisregeling voor de taak van het toezichthoudend orgaan en zijn leden. In de wet wordt ook vastgelegd dat bestuurders en toezichthouders van alle rechtspersonen het belang van de rechtspersoon voorop moeten stellen en dat bestuurders en toezichthouders met een tegenstrijdig belang niet mogen deelnemen aan de beraadslaging en de besluitvorming. Bestuurders en toezichthouders die hun taak onbehoorlijk vervullen, kunnen aansprakelijk zijn voor de daaruit voortvloeiende schade. Ook worden de ontslaggronden voor slecht functionerende stichtingsbestuurders en -toezichthouders verruimd.

Consultatiefase
Het voorontwerp van wet ziet op alle verenigingen en stichtingen, waaronder die in semi-publieke sectoren, maar ook voor goede doelen. De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht zal naar verwachting namens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en de Nederlandse Orde van Advocaten op de consultatie reageren. Maar indien gewenst, kan iedereen een reactie indienen. De consultatie eindigt op 6 mei 2014.

Aanvulling 31 maart 2014
Vandaag heb ik een bijdrage (pdf) ingestuurd voor de consultatie.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuur en toezicht, Bestuurdersaansprakelijkheid en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s