Persoonlijk legitimeren bij de Kamer van Koophandel niet nodig voor bestuurders van stichtingen en verenigingen zonder onderneming

Als bij een bv, nv of verenigingen / stichtingen met onderneming een nieuwe bestuurder wordt benoemd, moet de nieuwe bestuurder persoonlijk langs bij de Kamer van Koophandel om daar een legitimatiebewijs te tonen, aldus de Kamer van Koophandel op haar website. Nieuwe bestuurders van andere rechtspersonen, zoals verenigingen en stichtingen die geen onderneming hebben en publiekrechtelijke ondernemingen, hoeven zich niet te melden.

Dit vind ik onbegrijpelijk.

De rol van een bestuurder van een stichting of vereniging zonder onderneming lijkt me net zo relevant als de rol van de bestuurder van een stichting mét onderneming. Bovendien levert het een goed controlemoment op voor de Kamer, immers, dan is zeker dat betrokkene zijn benoeming heeft aanvaard.

En eerlijk gezegd zie ik ook niet in waarom bestuurders van publiekrechtelijke rechtspersonen zich niet zouden hoeven legitimeren.

Is er iemand die weet waarom dit verschil wordt gemaakt?

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuur en toezicht, Ondernemersplein, handelsregister en KvK, Stichting, Vereniging en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s