Europees notariaat bepleit Europees paspoort voor rechtspersonen (bericht KNB)

Onderstaand een bericht van de KNB:

13 januari 2014

De Raad van Europese notarissen (CNUE) gaat op voorstel van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) een Europees paspoort voor rechtspersonen bepleiten, in afwachting van een Europees handelsregister. De Algemene Vergadering van de CNUE ging daarmee akkoord in zijn vergadering van 13 december (#).
Het idee voor een Europees paspoort is afkomstig van notaris Ruud van Helden, die het heeft toegelicht in WPNR 2013/6991, pag. 864 (#) en – naar aanleiding van een reactie – in WPNR 2013/6999, pag. 1150-1151 (#). De bedoeling is dat de Europese notarissen een bijdrage leveren aan de bevordering van de internationale handel door het afgeven van een dergelijk paspoort. Er is een grote behoefte aan betrouwbare informatie, maar het zal nog jaren duren voordat de handelsregisters uit de lidstaten op elkaar zijn aangesloten. Daarop vooruitlopend kan een rechtspersonenpaspoort een nuttig instrument zijn.

Drie punten
Het Europees paspoort is één van de onderwerpen waarmee het Europese notariaat in het kader van de Europese parlementsverkiezingen het belang van rechtszekerheid en de rol van het notariaat daarbij wil bepleiten.

De lobby van het Europees notariaat concentreert zich op drie punten.

  1. Juridische lobby: met juridische expertise het recht ten behoeve van de Europese burger verder helpen (zoals erfrecht, familie- en partnerschapsrecht, vennootschapsrecht, publieke documenten, kwetsbare personen, mediation)
  2. Instrumenten voor de notarissen, die hen helpen met grensoverschrijdende zaken (zoals ARERT, Europees Notarieel Netwerk ENN)
  3. Voorlichting voor het publiek (papieren en digitale folders over het recht in de Europese lidstaten, directory van Europese notarissen)

Deze gebieden worden in allerlei punten uitgewerkt, zoals promotie van de digitale akte, regeling van de grensoverschrijdende zetelverplaatsing van vennootschappen en verbinding van nationale registers. Het Europees paspoort voor rechtspersonen is ook zo’n punt.

Degenen die over dit voorstel willen discussiëren kunnen dat ook doen in de LinkedIn groep over modernisering van het ondernemingsrecht, kijk dan hier.

(#) Verwijzing naar Notarisnet, dat alleen toegankelijk is voor notarissen.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Aandeelhoudersregister (landelijk), Ondernemersplein, handelsregister en KvK en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s