Wft vult aan op boek 2 BW: internetconsultatie over de “Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen”

Gisteren is de internetconsultatie over de “Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen” van start gegaan. In het consultatievoorstel, dat de Wet op het financieel toezicht (Wft) betreft, zijn een aantal intrigerende bepalingen opgenomen die bevoegdheden op grond van boek 2 BW uitbreiden. In artikel 1:127 van het consultatievoorstel staat in leden 1 en 2:

1. De bevoegdheden van artikel 135, zesde en achtste lid, van Boek 2 van  het Burgerlijk Wetboek gelden, voor zover niet reeds op grond van Boek 2 van  het Burgerlijk Wetboek van toepassing, tevens voor: (…)
2. In aanvulling op artikel 135, zesde en achtste lid, van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek zijn de in dat artikel bedoelde bevoegdheden van overeenkomstige toepassing op alle natuurlijke personen werkzaam onder verantwoordelijkheid van (…)

In lid 2 van artikel 1:128 is vermeld:

2. In aanvulling op artikel 135, zesde lid, van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek verlaagt de financiële onderneming de hoogte van een aan een natuurlijk  persoon werkzaam onder haar verantwoordelijkheid toegekende variabele beloning in ieder geval, indien (…)

en in lid 3:

In aanvulling op artikel 135, achtste lid, van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek vordert een financiële onderneming een aan een natuurlijk persoon werkzaam onder haar verantwoordelijkheid uitgekeerde variabele beloning in ieder geval terug, indien die persoon (…)

Het lijkt wel of de ontwerpers van deze tekst bezig zijn een contract te schrijven. Naar aanleiding hiervan:

  • Is het wetgevingstechnisch wel zo’n goed idee dat de ene wet (boek 2 BW) in een andere wet (Wft) wordt aangevuld?
  • Op welke wet is de bevoegdheid van 1:127 lid 1 gebaseerd?
  • Dit illustreert dat het gewenst is om een apart wetboek voor beursvennootschappen en financiële ondernemingen te maken, waarin de op die entiteiten toepasselijke regelgeving bijeen wordt gebracht, zowel op het gebied van het financieel toezicht als op het gebied van het corporatierecht.
Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuur en toezicht, Bonussen terugvorderen (claw-back bestuurdersbeloning), Juridische positie statutair bestuurder (overeenkomst opdracht / arbeidsovereenkomst e.d.) en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s