Opdracht geven tot juridische fusie kan strafbare onttrekking van aandelen aan een beslag betekenen

BijzonderStrafrecht attendeert in dit artikel op een opmerkelijke strafrechtelijke uitspraak, waarin een verdachte te laste wordt gelegd dat hij strafbaar heeft gehandeld door het geven van opdracht tot juridische fusie, als gevolg waarvan aandelen aan een beslag zijn onttrokken.

De rechtbank oordeelt dat door de juridische fusie de aandelen waarop beslag was gelegd (ex artikel 474c Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering) zijn verdwenen en daarmee onttrokken aan de feitelijke macht van de beslaglegger. Dat civielrechtelijk gezien het beslag bij nieuw beslagexploot en met inschrijving in de aandeelhoudersregisters opnieuw had kunnen worden gevestigd op aandelen in de verkrijgende vennootschap maakt dit volgens de rechtbank niet anders. Uit het dossier volgt dat verdachte voor ieder van de bij de fusie betrokken vennootschappen een uitdrukkelijke volmacht heeft gegeven tot het uitvoeren van de fusie. Nu het verdwijnen van de beslagen aandelen inherent is aan de fusie, heeft verdachte naar het oordeel van de rechtbank middels genoemde volmachten opdracht gegeven tot de onttrekking aan het beslag. Niettemin komt de rechtbank tot vrijspraak, nu de rechtbank niet de overtuiging heeft bekomen dat verdachte dan wel de verkrijgende vennootschap opzet heeft gehad op de onttrekking van de aandelen aan het beslag.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Fusie, overname en splitsing en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s