Durven we het: inschrijven van de stille maatschap in het openbare handelsregister?

Enige tijd geleden schreef ik op mijn weblog al eens een artikel over het merkwaardige fenomeen van de in het handelsregister ingeschreven stille maatschap. Die inschrijving is natuurlijk ingegeven door de sterke overheidsbehoefte om alles wat economisch actief is in het handelsregister te stoppen. Maar is dat nu wel verstandig?

P.P.D. Mathey-Bal, een promovenda en docent, schreef voor het tijdschrift WPNR (22 juni 2013, pagina 477 e.v.) een artikel onder de titel “De stille maatschap in het openbare handelsregister“. Zij probeert de lezers er van te overtuigen dat zij zich niet zorgen hoeven te maken over de consequenties van inschrijving (aansprakelijkheid).

In haar artikel behandelt zij een aantal onderwerpen, onder meer:

  • kan aan een stille maatschap een “onderneming” toebehoren, waarbij de auteur met name naar de beleidsregel verwijst (zo te zien is er nog geen rechtspraak over de toepassing van het ondernemingsbegrip bij stille maatschappen);
  • wanneer is een stille maatschap stil en verandert daar iets aan als de maatschap zich bij het handelsregister inschrijft.

Vooral haar gedachten over het tweede onderwerp zijn interessant: de auteur schrijft “De enkele (eenmalige) inschrijving van de maatschap in het handelsregister kan mijns inziens niet gezien worden als een dergelijk actief zijn in het handelsverkeer en is daarom geen ‘deelname aan het rechtsverkeer’ “. Zij verwijst in haar voetnoot nummer 32 bij de geciteerde passage naar literatuur, waarin het tegenovergestelde standpunt wordt ingenomen.

Toch overtuigt haar relaas mij niet. Natuurlijk, een stille maatschap is niet geheim. Maar als de maatschap wordt ingeschreven in het handelsregister, wordt daarmee toch openbaar gemaakt dat er een onderneming is en is de naam van de onderneming toch gewoon “stille maatschap …“.

Ik hoor graag van de lezers van dit weblog en van de LinkedIn groep of zij hun cliënten durven te adviseren een stille maatschap in het handelsregister in te schrijven. En als het wordt geadviseerd, moet de cliënt dan worden gewaarschuwd voor de risico’s?

Aanvulling 17 september 2013
Inmiddels is een eerste reactie in de LinkedIn groep binnen. Dirk de Lange van Praktijkgenerator verwijst ook naar een eigen artikel over hetzelfde onderwerp.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Personenvennootschap, Stille maatschap / vennootschap en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s