Consultatie strafbaarheid faillissementsfraude: niet voldoen aan de wettelijke administratie- en bewaarplicht strafbaar zonder opzet

Al eerder schreef ik dat het aan te bevelen is voor juridisch geïnteresseerden om mee te doen aan de internetconsultatie inzake strafbaarstelling van faillissementsfraude, aangezien het voorstel wel eens ongewenste elementen zou kunnen bevatten.

In dat verband is het artikel van Mark Jansen onder de titel “Onvoorzichtige cloudgebruiker straks de gevangenis in?” interessant. Daarin constateert hij dat de ondernemer, voor wie de administratie onbereikbaar is, omdat deze zich in “de cloud” bevindt, al snel tegen strafbaarheid kan oplopen, omdat voor het delict (schending van de administratieplicht) volgens het voorstel geen opzet vereist is.

Zie over een cloudleverancier die de curator toegang weigerde tot de administratie van een failliete onderneming het artikel van mijn Pellicaan-collega Ellen Vandeberg.

Het enkele niet voldoen aan de wettelijke administratie- en bewaarplicht is straks dus strafbaar (als het consultatievoorstel ongewijzigd wordt aangenomen), met ongewenste consequenties in situaties dat de bestuurder er niets aan kan doen dat de administratie incompleet is.

Aanvulling 8 november 2011

Inmiddels is de consultatie gesloten (helaas had ik geen tijd om mee te doen) en zijn er hopelijk verstandige reacties binnen gekomen. In ieder geval is er een advies van de Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en de Nederlandse Orde van Advocaten, te vinden via de site van de KNB.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Accountant en ondernemingsrecht, Bestrijding misbruik rechtspersonen, insolventierecht, Jaarstukken en financiële verantwoording en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s