Publicatieplicht ANBI’s: Is uw website ANBI-proof?

Rondom de publicatieplicht van stichtingen is het nog steeds stil. Anders is het met de zgn. “ANBI’s”, de door de overheid erkende “algemeen nut beogende instellingen”. Daarover gaat onderstaand artikel van Rosalie van der Wel, dat op de Mazars site is gepubliceerd.

Publicatieplicht ANBI’s: Is uw website ANBI-proof?

De verstrekking van informatie via internet wordt met ingang van 1 januari 2014 een wettelijke voorwaarde voor de ANBI-status. Bestaande ANBI’s en ANBI’s in oprichting zullen hierop moeten anticiperen. Is uw website ANBI-proof?

Nieuwe publicatieplicht: uitbreiding ANBI voorwaarden
Op 16 juli jl. heeft de staatssecretaris de nadere invulling van de nieuwe publicatieplicht voor ANBI’s aan de Tweede Kamer toegezonden. De huidige ANBI-voorwaarden worden uitgebreid met een verplichting tot het openbaar maken van diverse gegevens op internet. ANBI’s mogen de informatie op hun eigen website publiceren of gebruikmaken van gemeenschappelijke voorzieningen die aangeboden worden door brancheorganisaties.

Welke gegevens moeten beschikbaar zijn?
De volgende gegevens moeten voor elke belanghebbende beschikbaar zijn: naam, RSIN, contactgegevens, doelstelling, actueel beleidsplan, de samenstelling van het bestuur, een verslag van de uitgeoefende activiteiten en inzage in de financiële huishouding. Bij dit laatste punt wordt onderscheid gemaakt tussen fondswervende instellingen en vermogensfondsen. Fondswervende instellingen zijn verplicht tot publicatie van een balans en de staat van baten en lasten. Zuivere vermogensfondsen kunnen volstaan met een (verkorte) staat van baten en lasten en een overzicht van de in het kader van de bestedingen gemaakte reserveringen en het verloop daarvan. Zij hoeven dus geen balans te publiceren.

Motie bekendmaking bestuurders
Naar aanleiding van de motie van het lid Omtzigt is in de regeling opgenomen dat de ANBI’s die de namen van hun bestuurders openbaar moeten maken in het handelsregister, die namen ook moeten publiceren in het ANBI-register. Voor een zeer beperkt aantal vermogensfondsen geldt een uitzonderingsbepaling, in geval het publiceren van de namen van de bestuurders een reëel gevaar oplevert voor de persoonlijke veiligheid van deze bestuurders of van hun familieleden.

Neem contact op
Wij houden u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met Rosalie van der Wel via e-mail of T. 088 277 10 17

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: http://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: https://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Accountant en ondernemingsrecht, Jaarstukken en financiële verantwoording, Stichting en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s